Unikt bageri öppnar i Norrköping

Det fixas och provbakas för fullt i lokalerna på Smedstuguplan. Snart öppnar Farmors glutenfria bageri.

Att baka utan gluten är enligt Helen Forslund än större utmaning än vid normal bakning.

Att baka utan gluten är enligt Helen Forslund än större utmaning än vid normal bakning.

Foto: Mikael Grip

NORRKÖPING2018-07-15 08:00

– Vi kommer att sälja 100 procent glutenfria produkter och 95 procent laktosfritt. Det har varit en hel del att sanera så vi kan stå för det vi lovar. Vi har speciella krav på oss och en särskild certifiering att följa. En person som har glutenallergi ska inte riskera att få i sig något annat än glutenfritt när de handlar här, berättar Helen Forslund, ägare till Farmors glutenfria bageri.

Farmor hette Alida Larsson och bodde med sin familj i Överkalix.

– Det var av min farmor jag lärde mig att baka. När min ena dotter, Lina var ett år, fick hon glutenallergi. Då började jag baka efter min farmors recept, men utan gluten.

Att baka utan gluten kräver enligt Helen en annan typ av skicklighet.

– Ja, det är svårare. Degen är inte lika förlåtande som vid vanlig bakning. Det gäller att vara mer exakt i allt vad man gör med en glutenfri deg.

Helt glutenfria bageri finns det än så länge inte så gott om.

– Nej, vissa som inte lider av gluten, kan få för sig att det inte smakar lika bra med glutenfritt, men det är inte sant, påstår Helen.

Att man kommer in i lokaler där det bedrivits bageri under lång tid går inte att ta miste på. Sedan 1957 har det funnits ett bageri på Smedstuguplan i Norrköping. Den nya ägaren kommer från Nyköping, där hon har bedrivit bageri sedan 2015.

– Jag flyttar allting hit istället och har stängt bageriet där. Jag hade byggt det bageriet själv och det blev för litet. Det här blir ett riktigt bageri och jag kommer att ha kvar en del kunder i Nyköping, säger Helen som tröttnade på sitt jobb som ekonom för några år sedan och ville göra något helt annat.

Det behövdes ingen längre betänketid att bestämma hur yrkeslivet skulle fortsätta. Ett möte med Nyföretagarcentrum och bildandet av ett aktiebolag var snart igång.

– Jag älskar att baka och har gjort det hela livet, vid sidan om, det var ett ganska lätt beslut att ta. Dessutom är jag nyfiken på livet och är villig att ta en del chanser, slår Helen fast.

Med sig på bageriresan har Helen också sin andra dotter, My, som är konditor.

Den 25 juli är det premiäröppning för Farmors glutenfria bageri, som också inleder ett samarbete med Åby konditori, som kommer att sälja deras glutenfria produkter.

Vad är glutenallergi?

Glutenallergi, eller celiaki, är överkänslighet mot proteiner som finns i vete, råg och korn. Allergin växer inte bort, utan kräver att man håller sig till en glutenfri diet hela livet. För en person med celiaki räcker det med bara en gnutta vetemjöl eller annan glutenhaltig råvara i maten för att tarmslemhinnan ska ta skada och ge stora besvär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om