– Det finns enheter som har gjort större förändringar när det gäller arbetsbelastning som fallit väl ut, men en lösning som fungerar på en enhet kanske inte gör det på en annan eftersom förutsättningarna och behoven ser olika ut.
I flera år har lärare och fack larmat om att arbetsbördan är för tung utan att något händer. Varför går det så långsamt?
– Vad gäller den övergripande arbetsmiljön fokuserar vi på flera olika saker, som att minska sjukfrånvaron och stärka rektorerna. Men varje del tar tid att genomföra och implementera vilket gör att det tar tid innan man ser effekterna av det arbete som faktiskt görs.
Kan du förstå frustrationen?
– Ja, jag förstår frustrationen och jag delar den.
Vad kommer konkret att ske för att lätta på arbetsbördan?
– Vi har gjort en kartläggning för att kunna ta bort uppgifter som inte är direkt kopplade till undervisning och kunskapsmål. Vi jobbar också med att se över roller och ansvar.
Dokumenterar Norrköpings lärare mer än nödvändigt?
– Som lärare är mycket dokumentation nationellt reglerad. I Norrköping har vi ett kommungemensamt system, för att kunna följa en elevs kunskapsutveckling även om eleven eller läraren byter skola. Men dokumentationens omfattning kan behöva förtydligas.
Bör ambitionsnivån i skolan sänkas för att lärarna ska orka?
– Vi ska fortsätta arbetet för att alla barn och elever ska lyckas, men det ska ske på ett hållbart sätt. Då behöver vi utvärdera oss själva och prioritera utifrån var vi ser störst nytta.