– Jagär intresserad av att arbeta inom vården, säger Ahmad Allahham från Syrien, som varit i Sverige drygt ett år.
I Syrien arbetade han som ingenjörsassistent, i går ville han veta hur han ska komma in på vård och omsorgsmarknaden.
– För Norrköpingsbor kan det vara ett stort steg att börja utbilda sig, men utlandsfödda har ofta en helt annan inställning till studier, säger Sara Dahlén på arbetsförmedlingen.
Vård och omsorgsyrkena har och kommer att ha stora behov av personal och arbetsförmedlingen vill få fler män att söka sig till de kvinno-dominerade yrkena.
– Vi vill visa hur man kan göra smarta yrkesval som leder fram till arbete, säger Sara Dahlén. Det är viktigt att välja yrke utifrån sina förmågor i stället för efter könsrollsmönstren.
Det behöver inte vara något stort steg.
– Vi visar film för att de som är här ska förstå vad vårdarbete innebär och för att de ska få en inblick i yrkets vardag, säger Dahlén.
För Dejan Pejicic var det inte svårt att börja arbeta i vården.
– Min första tanke var att få ett arbete, men sedan trivdes jag väldigt bra.
Dejan har arbetat med funktionsnedsatta.
– Det var väldigt krävande. Men den enda nackdelen som jag upplevde var att det var svårt att koppla bort om något gått fel under arbetet. Jobbet var mer psykiskt än fysiskt krävande.
Lotten Gusfors är undersköterska. Tillsammans med Jan-Erik Ek, som är stöd-assistent, informerar hon om vårdyrkena.
– Jag har jobbat i vården i 30 år, säger hon. Och jag har haft väldigt roligt.
Jan-Erik Ek håller inte med om bilden av vården som en bransch som människor flyr från, men han säger att det krävs intresse för människor och att man måste vara flexibel för att arbeta där.
– Man möter så fantastiska människor och man får hela tiden bekräftelse på att man gör något bra, säger Lotten Gusfors.
Hela den stora ankomsthallen på arbetsförmedlingen fylldes av utlandsfödda under gårdagens informationsmässa.
– Jag har en kompis som jobbar i vården och han säger att det är ett bra arbete, sade Ahmed Alshafa. Nu hoppas jag att jag ska kunna få ett arbete där. Kanske med att hjälpa äldre människor.
– Det är möjligt, säger Sara Dahlén, att det är lättare för människor som kommer utifrån och måste startaom, att vara öppna för attbryta olika yrkesmönster.De måste ju ändå anpassasig efter en ny arbetsmarknad.