Utsatta unga kan få bättre hjälp

Barn och unga som lever i utsatthet stod i fokus på arbetsmarknads­kontorets temadag. För att förbättra bemötandet av utsatta ungdomar som söker stöd vill nu socialtjänsten piffa upp några av sina mottagningsrum.

Norrköping2014-12-04 02:00

Syftet med barndagen, som hölls i förvaltningshuset Rosen, var att öka kunskapen bland medarbetarna kring barn och unga som lever i ekonomisk utsatthet, eller som lever med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar. Det handlade bland annat om hur man intervjuar unga utsatta, och om barns rätt ur ett utbildningsperspektiv.

Dageninleddes med en föreläsning om ekonomisk utsatthet av Torbjörn Hjort, docent i socialt arbete vid Lunds universitet.

Han avrådde dock från ett alltför stort fokus på just de ekonomiskt utsatta barnen.

– Sätter man allt strålkastarljus på barn i ekonomisk utsatthet riskerar man att det blir väldigt mörkt runt omkring, så att man inte ser fattigdomsproblemet i stort, sade han.

Han menade också att det finns en risk med att bara ha minskade utgifter för försörjningsstöd som fokus.

– Det är inte säkert att ett minskat försörjningsstöd betyder minskad fattigdom i samhället, sade han.

Föreläsaren JessikaArvik berättade om organisationen Maskrosbarns arbete med utsatta ungdomar och om den kartläggning man gjort av hur ungdomarna själva skulle vilja att stödet från kommunerna såg ut.

– Bemötandet är det som ungdomarna tycker är allra viktigast. Att den vuxne gör det där lilla extra som han eller hon inte måste. Det där lilla sms:et kan betyda jätte­mycket, sade Jessika Arvik, som själv växte upp som maskrosbarn.

Hon talade också om att ungdomar kan leva i ekonomisk utsatthet, även om föräldrarna har försörjningsstöd.

– En del får inte ens möjlighet att äta ordentligt. Ibland kan en tonåring vara bättre på att ta hand om familjens pengar än en missbrukande förälder, påpekade hon.

Jessika Arvik betonade också betydelsen av miljön där de stödsökande ungdomarna tas emot.

Organisationen Maskrosbarn har själva åkt ut till olika socialtjänster och hjälpt dem att inreda och piffa upp väntrum och samtalsrum där utsatta ungdomar tas emot.

– Vi har tagit dit soffor och fåtöljer, kuddar, filtar och ljus. Och vi har satt upp fondtapeter och affirmationer på väggarna i stället för måstavlor.

Det här var något som inspirerade arbetsmarknadskontorets förvaltningschef Yvonne Thilander efter föreläsningen. Hon fick applåder av åhörarna när hon väckte förslaget att låta piffa upp några av de lokaler där utsatta ungdomar söker stöd i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om