Vad smakar potatisen?

Vad smakar potatisen egentligen? Det finns inga ord för att beskriva hur en viss potatissort smakar. Men de går kanske att finna.

Norrköping2008-06-14 00:15
Traditionellt har potatisen saluförts utifrån kokegenskaper som fast och mjölig, inte utifrån hur de smakar. Förmodligen för att man inte reflekterat så mycket över de olika sorternas smakegenskaper.För att försöka och identifiera olika smaker och finna beskrivande ord har det gjorts en studie. En tränad smakpanel om sex personer fick i uppgift att beskriva vad de känner utan att värdera smaken om de gillar den eller inte. Elva olika sorter, som alla finns
i handeln, provades.Salt och smör
De smakbeskrivande orden som användes var hämtade från etablerade livsmedel. Det var svenskt smör, ugnsbakade kastanjer, burkkonserverade gröna ärtor, frysta färska gröna ärtor, kokt kronärtskocka, färsk grön paprika och rå mandel. Dessutom användes ordet beska. På en skala från 0-6 fick panelen bedöma i vilken grad potatisens smak överensstämde med de här referenssmakerna.Panelen fick också bedöma hur salt påverkar potatisens smak. Och man kunde konstatera att salt ökar den upplevda smaken av smör och minskar upplevd beska.Växt i olika jordar
De fick också prova potatis av samma sort, men som växt i olika slags jord. Knappast oväntat konstaterar man att de olika jordarna påverkar smaken vilket i sin tur gör de mer eller mindre lämpliga att kombinera med andra livsmedel.Hur potatisen kokas påverkar förstås också smaken. Överkokt potatis blir enligt panelen sötare och jolmigare. Potatis som inte kokat tillräckligt har en outvecklad smak och är beskare.Studien gjordes i år av Richard Tellström, filosofie doktor i måltidskunskap i samarbete med Östergötlands potatisodlarförening och Svensk potatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om