Välgörande men dyrt

En större andel naprapat-behandlingar kan korta köerna och öka tillgängligheten till ortopedi. Det visar en världsaktuell svensk studie.

Foto: Strand Mikael

Norrköping2010-08-24 00:00
Den 31 juli hade 341 patienter väntat i mer än 90 dagar för att få komma till en ortoped i Östergötland, 160 till Vrinnevisjukhuset och 181 till Universitetssjukhuset. - Med ett växande vetenskapligt underlag borde landstingen kunna överväga mer offentligt finansierad naprapati, säger Jan Arvidsson från Norrköping, ordförande i Svenska naprapatförbundet.Pengar kan sparas
Kanske är det så att köerna kan kortas med hjälp av naprapati. I alla fall om man får tro den svenska, vetenskapliga studie som nyligen publicerades i den amerikanska facktidskriften The Clinical Journal of Pain.- Jag vill inte dra för stora växlar på det här men studien indikerar att det finns en stark besparingspotential här, säger Jan Arvidsson.Trots att bara 78 patienter ingick i studien är resultatet slående. Förbättringen avseende upplevd smärta och fysisk funktion var märkbart större i naprapatgruppen. Ett år efter avslutad behandling uppgav 64 procent i naprapatgruppen och 28 procent i ortopedgruppen att de blivit "lite eller mycket bättre".Sju personer i ortopedgruppen mot en person i naprapatgruppen opererades.- Det behövdes i genomsnitt 4,1 naprapatbehandlingar i naprapatgruppen. Kostnaden för dem är naturligtvis låg i relation till vad du än gör hos en ortoped, säger Jan Arvidsson.Enligt Svenska naprapatförbundet har nio av landets tjugo landsting vårdavtal med legitimerade naprapater. Landstinget i Östergötland har vårdavtal med sex naprapater.- Men trots att den här typen av patienter står för en stor del av sjukskrivningarna är det är bara en bråkdel av patienterna som kommer till oss på remiss från läkare. Betalar själva
- Många betalar dubbelt; tar ur egen plånbok för redan skattade pengar, säger Jan Arvidsson och pekar på några rader ur hälso- och sjukvårdslagen; "När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet skall landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar."- Men som det är i dag finns det ett glapp mellan primärvård och slutenvård och den vård de har att erbjuda. Kanske kan det bli bättre när fler vetenskapliga studier visar nyttan med naprapati.Naprapaten Mats Emilson tror att hans patient i framtiden ska kunna få naprapatvård direkt på vårdcentralen.- Jag tycker ändå att man känner att det går åt rätt håll, säger han medan han knådar patientens rygg.
FAKTA Forskningsrapporten
78 oprioriterade patienter som i genomsnitt väntat ett halvår i ortopedikö och där merparten hade haft ont i mer än ett år lottades till behandling hos ortoped eller hos naprapat. Efter ett år behövde två av patienterna i naprapatgruppen fortfarande vård. Motsvarande siffra i ortopedgruppen var 13. Det totala antalet behandlingar blev 269 stycken i naprapatgruppen mot 358 i ortopedgruppen. Forskningsrapporten: Naprapati eller ortopedi för patienter i ortopedkö? är skriven av Stina Lilje, doktorand vid Blekinge tekniska högskola tillsammans med Anders Wykman, docent på Helsingborgs lasarett, Eva Skillgate, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet och Håkan Friberg, överläkare vid ortopedkliniken på Blekingesjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!