På fredagen gick Moderaterna i ett pressmeddelande ut med att kommunen bör backa på flyttkrav till andra kommuner. Flyttkravet finns i riktlinjerna för ekonomiskt bistånd och säger att personer som inte hittar billigare bostad i Norrköping ska söka bostad i andra delar av länet.
Även Vänsterpartiet har tidigare gått hårt åt kraven och uppmanat kommunen att lägga ner sin överklagan till Kammarrätten.
Nyligen uttryckte även politiker i Valdemarsvik och Finspång en oro för att Norrköping lämpar över kostnader på mindre grannkommuner.
– Uppenbarligen har vi inte haft den dialog som vi borde när kravet skrevs in, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd.
– Vi vet ju själva hur frustrerande vi upplevde situationen under flyktingkrisen 2015 när vi inte tyckte att alla kommuner tog rimligt ansvar. Nu ska inte vi göra på samma sätt.
Sophia Jarl tillägger att hon har träffat moderatpolitiker i näraliggande kommuner som har varit oroliga.
– Vi har kommit fram till att vi inte kan inte det här kravet. Det är helt rimligt att vi tar ansvar för de människor som hamnar i utsatthet i Norrköping, säger hon.
Men Moderaterna har stått bakom riktlinjerna och varit delaktiga i framtagandet.
– Vi såg inte riktigt den konsekvens som nu blivit, säger Sten Alstander, andre vice ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Det pågår nu en översyn av de skärpta riktlinjer som infördes för ett år sedan.
– När man ska justera riktlinjer kan man inte ändra en sak i taget. För att skapa tydlighet vill jag att alla justeringar görs vid samma tillfälle, säger nämndordförande Eva-Britt Sjöberg (KD).
Hon fortsätter:
– Det här är ingen konfliktfråga. Jag är glad att de är tydliga. Nu vet vi att vi har Moderaterna med oss. Mitt mål är att ha ett enigt presidium även nästa gång vi gör en förändring.
Ska man tolka det som att ni kommer att backa?
– Ja, det lutar däråt. Men vi vill ta hela paketet på en gång.
Tidigare har ni sagt att ni vill invänta Kammarrättens dom?
– Ja, kontoret anser att saken inte är juridiskt utredd och ser behov av en praxis. Men oavsett domen är vi fria att ta ett politiskt beslut om att ta bort flyttkravet.
Borde ni ha haft mer dialog med grannkommuner för att inte skada grannsämjan?
– Ja, det är möjligt att vi kunde ha minskat oron. Men vårt syfte har aldrig varit att dumpa kommuninvånare någon annanstans, utan att behandla alla likadant.
Beslut tas senare i vår.