Vänj dig vid snigelinvasionen

I den fuktiga sommaren frodas mördarsniglarna. Till de som får sina trädgårdar uppätna och översvämmade erbjuds klen tröst.– Vi får lära oss att inte hata sniglar, säger Julia Stigenberg, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2015-07-30 21:58

Det är inte bara regnet som sköljer över oss i sommar. Vädret har så här långt varit en dröm för mördarsniglarna som bara tycks bli fler och fler.

Är det den värsta snigelsommaren någonsin?

– Vad jag kan komma ihåg... Eller värsta och värsta. Jag är skeptisk till sådana kommentarer. Gynnsamt väder gör att vi ser dem, annars gömmer de sig i någon gosig håla, säger Julia Stigenberg, som är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Vi inte bara ser och äcklas av dem. Den glupska mördarsnigeln kan göra stor skada på växtligheten. Att de förstör trädgårdar har gett dem sitt dåliga rykte och den höga aktiviteten ökar givetvis snigelkonkurrensen om mat.

– Jag försöker hålla min trädgård luftig och har aldrig tagetes. Det verkar vara sniglarnas favorit, tomater gillar de också. Går man till en plantskola har de bra koll och kan vägleda, säger Julia Stigenberg.

När snigelinvasionen är igång kan det vara för sent. Det är viktigt att agera förebyggande redan på våren – innan man vet om det blir en snigelsommar eller inte.

Hos Billbäcks i Svärtinge sålde snigelmedlet slut i förra veckan. Förhoppningen är att få in mer sista veckan i augusti även om vissa produkter är helt slut hos leverantören.

– Vi får väldigt mycket frågor om bekämpningsmedel. I år kommer det nya sniglar hela tiden. En anställd i Skärblacka plockade 2 500 sniglar på två kvällar, säger Kerstin Billbäck som är ägare.

Vi lär inte bli av med dem. De finns där hela tiden – oavsett om vi ser dem eller inte. Så det är bara att vi vänjer oss?

– Ja, vi får lära oss att inte hata sniglar, säger Julia Stigenberg.

– Jag hoppas innerligt att vi inte blir av med dem, vi behöver dem. Vi är väldigt måna om våra maskar som bryter ner och omvandlar jord. De står för 60 procent av det arbetet, sniglarna för resten, vi får väl inte panik när vi ser maskar?

Det finns en hake till. I Sverige finns 22 olika snigelarter och just mördarsnigeln är väldigt svår att identifiera då den kan variera i färg. För att vara helt säker krävs att man dissekerar snigeln och tittar på könsdelarna.

– Vi får inte gå bärsärk på alla sniglar och skvätta gifter överallt. För bönder kan de innebära rediga problem, men att folk som bor i staden och inte har växter eller grönsaker, ska döda sniglar bara för att de är äckliga djur på gräsmattan är absurt, säger Julia Stigenberg.

Mördarsnigeln

Namnet: Mördarsniglar är kannibaler som med god aptit äter upp varandra. Även kallad spansk skogssnigel.

Äter: Förutom döda släktingar – våra trädgårdar. Viss förkärlek till växter med stark lukt, som kryddor, tagetes och lök.

Naturliga fiender: Knappt. Våra klassiska snigelätare, som igelkott och grävling, ratar mördarsnigeln. Det gör även de flesta fåglar.

Bekämpas: Mest humant genom att hugga av huvudet med en vass spade. Jaga på kvälls- och nattetid då de är mest aktiva.

Aktuell: Trivs i regn och har inlett en fullskalig invasion.

Källa: www.odla.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om