– Jag har sökt akut sjukvård tre gånger inom loppet av några veckor, men varje gång uppmanar läkarna att jag ska ta Panodil, säger Else Nyströmer, 75, i Norrköping.
NT har de senaste dagarna rapporterat om att läkemedelsexperter varnar för att antalet förgiftningar av paracetamol ökar. Ibland handlar det om kroniska överdoseringar, särskilt hos äldre, enligt läkemedelsexperterna som debatterat ämnet i Läkartidningen. Och i går berättade Mats Wernersson på Medicinskt Centrum att till och med han som läkare har svårt att ha koll på vilka märken som innehåller paracetamol.
Ämnet väcker debatt och en av dem som hört av sig är Else Nyströmer som åkt till akuten i Norrköping vid flera tillfällen under våren eftersom hon haft ont i hjärtat och haft missfärgade uppkräkningar trots att hon bara druckit vatten. Hon är konstant trött och saknar både matlust och lust till annat.
– Jag vet fortfarande inte vad det är för fel, men något måste det ju vara eftersom jag inte mår bra, säger hon. Men i stället ska jag äta Pandoil, det har jag ätit i flera år nu. Nu tar jag bara en varje dag, kroppen måste ju ta stryk till slut, säger hon.
Else Nyströmer har själv jobbat i sjukvården och är därför insatt i mycket och ifrågasätter gärna saker. Men det är inte alltid populärt i sjukvården, säger hon.
– De äldre nonchaleras. Även om vi är gamla vill vi vara med ett tag till. Men vi är för många gamla, det är det som är felet.
Ytterligare en kvinna har hört av sig till NT och vill vara anonym. Hon berättar att hennes pappa som vårdas på ett äldreboende i Norrköping ätit Alvedon under onödigt lång tid. Från början var det mot värk efter att ha ramlat. Och det var inte förrän vid ett rutinbesök hos en geriatrisk läkare åtta månader senare som Alvedonet togs bort.
– Han hade ingen värk längre och när jag ifrågasatte varför han ändå hade ätit Alvedon så länge sade personalen på boendet att alla gamla äter Alvedon, i förebyggande syfte. Ett argument var att de som är dementa inte kan tala om att de har ont.
Hon blir arg när hon tänker på det och berättar att hon fått höra genom en bekant som jobbar på ett annat äldreboende i Norrköping att det var likadant där.
– Jag blir så jäkla upprörd. Levern borde ju ha fullt upp med att hantera alla andra mediciner som många äldre äter. Men har du kommit in med en diagnos på ett äldreboende blir du aldrig kvitt den.
Hon tror att systemet med Apodos som är vanligt bland äldre bidrar till att många äter onödigt många mediciner. Apodos innebär att medicinen förpackas i färdiga dospåsar för att den enskilde ska slippa hålla reda på alla läkemedel och doseringar.
– Och då åker alla tabletter med. Även de tabletter som de inte ska äta längre. För även om en medicin har tagits bort så kan den finnas kvar på recept. Hämtar en äldre person ut sin medicin själv och är lite osäker så tar man säkerligen de tabletterna också. De borde tas bort helt och hållet i journalen, säger hon.