Vänsterpartiet: Beslutet kommer öka antalet fattiga

Budgeten för försörjningsstöd minskas med fem miljoner kronor kommande år. Ett beslut som riskerar att "öka fattigdomen" i Norrköping, varnar Vänsterpartiet.

Eva Britt Sjöberg (KD), ordförande i Arbetsmarknads- och  vuxenutbildningsnämnden, ser inget skäl till oro. "Vi har utrymme i budgeten även när vi räknat med en ökning av stödsökande i pandemins spår."

Eva Britt Sjöberg (KD), ordförande i Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, ser inget skäl till oro. "Vi har utrymme i budgeten även när vi räknat med en ökning av stödsökande i pandemins spår."

Foto: Carolina Nilsson

Norrköping2020-11-15 10:30

– Vi ser hur allt fler köar för matkassar utanför Stadsmissionen och hör berättelser om människor som inte har råd med mat eller kläder till barnen när hyran är betald. Det är inte rimligt, säger Nicklas Lundström, oppositionsråd (V).

Under torsdagen klubbade Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden igenom en bantning av försörjningsstödet på fem miljoner kronor. Vänsterpartiet motsatte sig, som enda parti, beslutet.

Nämndens ordförande Eva-Britt Sjöberg (KD) tror dock inte att konsekvenserna kommer att bli så stora eftersom prognosen är att utbetalningarna har minskat med 40 miljoner kronor detta år.

Enligt Nicklas Lundström beror den tillbakagången dock inte på ett minskat behov, utan på de nya riktlinjerna.

– I praktiken beror nedgången enbart på att kommunen helt enkelt har slutat betala ut pengar till folk, säger han.

Kommunen uppdaterade riktlinjerna för ekonomiskt bistånd från och med den 10 februari, vilket bland annat innebar nya normer för boende. Innan fanns exempelvis ingen tydlig nivå för ensamhushåll, men en till två personer kunde få cirka 6 500 kronor till hyran i månaden. Efter ändringen ska en vuxen utan barn som mest få 4 437 kronor.

Dessa förändringar väckte starka reaktioner, vilket vi tidigare rapporterat om.

På grund av den negativa responsen påbörjade kommunen en översyn av nivåerna för högsta godtagbara boendekostnader.

– Vi vill ha svart på vitt om det är så här illa för att veta om det är något i riktlinjerna som vi måste ändra på, säger Eva-Britt Sjöberg och fortsätter.

– Målet är inte att göra det svårt för folk, utan att få så många som möjligt att stå på egna ben. Det är rimligtvis det bästa för alla.

Hon betonar att ekonomiskt bistånd är det "yttersta skyddsnätet", inte någon permanent lösning och att det finns flera delar att se över, förutom boendekostnaderna. 

Bland annat ska en uppföljningen göras för att ta reda på hur stor andel av dem som inte längre har ekonomiskt bistånd som kommer vidare till studier eller arbete. De ska också se över de överklaganden som gjorts till förvaltningsrätten av personer som nekats bistånd. Resultatet av dessa två uppföljningar förväntas bli klara i vår.

– Det är inte minskningen av bistånd i sig som är viktig, utan att bidraget når rätt personer och får rätt effekt, säger Eva-Britt Sjöberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!