- Där ligger man bra till. Kötiden är en dryg månad, säger Christer Viberg, tillförordnad chef för förarprov vid Trafikverket.
Hösten 2008 infördes nya regler för hur ett körkort ska tas. Tidigare kunde den som ville vänta upp till ett år mellan teori- och förarprov.
Nu är det två månader som gäller, vilket gör att den som lyckats med teorin måste klara uppkörningen inom tidsramen för att slippa göra om ett test som denne redan fått ett godkänt resultat på.
Inga problem tidigare
Håkan Örnerdal har drivit en körskola i flera decennier. Nu är han pensionär men arbetar fortfarande inom verksamheten. Enligt honom har det inte funnits bekymmer att få en uppkörningstid under de gånga fyra åren. Ett problem som, även om det inte är stort, finns i dag.
- 2008-2011 var det inte sånt här bråk om tiderna. Jag vet inte om de har anställt för få förarprövare eller gett dem för mycket semester, säger Håkan Örnerdal.
Den bilden delar inte Trafikverkets Christer Viberg.
- Jag har jobbat med detta i 40 år och det är som inom sjukvården eller vad som helst. Servicen blir sämre mitt under brinnande semestertider. Sedan kommer många till oss oförbredda och det kortar inte köerna - tvärtom. Vi skulle gärna se att de som kom till oss var färdigutbildade i större utsträckning. Då skulle vi få en helt annan situation.
Kan gå intensivkurs
Hälften av alla som försöker klarar teoriprovet direkt. Den som vill ta körkort och fokusera bara på studierna, kan göra som Lovisa Hanqvist. Hon har valt att gå en intensivkurs. Enligt henne kan det vara en bra lösning för dem som känner att de tappar orken om de studerar på egen hand.
- Om man har allt bokat vill man inte hoppa över lektioner. Allting är upplagt, säger Lovisa Hanqvist.
Hon är inte särskilt orolig över att inte få någon tid för uppkörning om hon skulle bli tvungen att boka in en ny.
- Jag tror att körskolan har bokat en tid om det skulle hända och det känns väl bra... Även om jag hoppas att jag klarar det på första försöket.