Vanvårdade djur fick omhändertas av länsstyrelsen

Länsstyrelsen har under en längre tid upptäckt allvarliga brister i djurhållningen på en gård utanför Norrköping. Trots upprepade kontroller och påpekanden om smutsiga och farliga förhållanden, har situationen förvärrats, vilket nu lett till att nötkreatur nu omhändertas.

Länsstyrelsen i Östergötland beslutade om att omhänderta djuren.

Länsstyrelsen i Östergötland beslutade om att omhänderta djuren.

Foto: Annika Flood

Norrköping2025-03-12 15:00

Det är under en längre tid som länsstyrelsen sett brister i djurhållningen på en gård i Norrköpings kommun. Redan vid en kontroll som genomfördes i april 2022 påpekades att kvigor samt ungdjur var måttligt till kraftigt gödselnedsmutsade. Liggytorna för de uppbundna djuren var dessutom varken rena och torra.

Åtta månader senare, i december 2022, genomförde länsstyrelsen en uppföljande kontroll på gården. Vid kontrollen konstaterades att fler unga kvigor var tunna i hullet, varav en bedömdes vara mager. Återigen påpekades att de uppbundna kvigorna och ungdjuren var måttligt till kraftigt gödselnedsmutsade.

Länsstyrelsen påpekade även att djurens liggytor på flera ställen var ojämna, vilket inte är bra för deras liggkomfort och utgjorde en skaderisk för djuren.

Flera av djuren hade så kallad gödselpansar, vilket är torkad djuravföring som bildar ett fast skikt eller större områden med gödselkokor på deras kroppar. Gödselpansar uppstår när djuren inte har möjlighet att hålla sig rena eller inte hålls rena på grund av bristande tillsyn eller vanvård.

Den 26 februari i år genomförde länsstyrelsen en ny uppföljande kontroll. Då såg de att kvigor som hölls i box var allt från magra till tunna i hullet och att foderbordet för de djur som hölls i gemensam box var tomt. Flera av djurens liggytor var blöta och kladdiga av urin och gödsel.

Ojämnheterna i liggytorna kvarstod, med stora springor mellan spalterna som utgjorde en skaderisk.

Länsstyrelsen ansåg, utifrån det senaste besöket, att djuren hölls under mycket dåliga förhållanden. En av kalvarna, som var två år gammal, var i storlek som en fem månaders kalv. Detta gör att man bedömer att djuren utsatts för långvarig underutfodring, med avmagring och nedsatt tillväxt som följd.

Den sammanlagda bedömningen är att djuren varit utsatta för ett akut lidande och därför omhändertar nu länsstyrelsen samtliga nötkreatur på gården förutom en tjur. De skriver vidare i sitt beslut att djurhållarna inte är kapabla att åtgärda den rådande situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!