- Man har aldrig fått dricka alkohol på studentflaken, säger Bertil Wildt Persson, säkerhetschef på kommunen.
Man får inte dricka alkohol på allmän plats enligt svensk lag och det gäller även i studentkortegen. Kommissarie Lars Jonny Jonsson vid polisen i Östergötland säger att det är svårt att hindra all alkoholkonsumtion i kortegen. Han förespråkar dock mer fokus på säkerheten.
- Det är viktigt vidta åtgärder så att ingen skadas eller ramlar av flaket under kortegen.
Norrköpings gymnasieskolor får själva bestämma om de vill ha en flakvärd, något som Transportstyrelsen rekommenderat sedan 2007.
Flakvärd
Flakvärden ska vara en oberoende person som ska ansvara för ordning och reda men bara polisen får beslagta eventuell alkohol.
- Vi på skolan kommer inte att ansvara för att ordna en flakvärd, studenterna själva ordnar med allt runt flaket, säger Raija Pälvärinne Magnusson, rektor på Ebersteinska gymnasiet, eftersom skolan inte har det ansvaret när myndiga studenter har slutat skolan.
Uppkopplat samtal
Polisen ska i förväg meddelas om när och var man planerar att åka. Flaket får inte heller åka fortare än 20 km/tim och på vägar med 70 km/timme som högsta hastighet. Föraren ska vara över 21 och haft körkort i minst två år.
Passagerarna måste kunna kontakta föraren om något skulle hända, om man har kontakt med föraren via mobiltelefon så ska samtalet vara uppkopplat under hela färden, enligt Transportstyrelsen. Man får inte åka allför många på samma flak och flaket ska ha skyddsräcken.