Var tredje vårdplats stängs i sommar

Var tredje vårdplats stängs på Vrinnevisjukhuset i sommar. Beroendekliniken stänger helt under en månad i sommar. Under kvällar och helger hänvisas klinikens patienter till den vanliga akutmottagningen.

–?Jag kan inte säga att smärtgränsen är nådd vad det gäller neddragningen av vårdplatser, säger Magnus Oweling, tillförordnad chef för Vrinnevisjukhuset.

–?Jag kan inte säga att smärtgränsen är nådd vad det gäller neddragningen av vårdplatser, säger Magnus Oweling, tillförordnad chef för Vrinnevisjukhuset.

Foto: Mikael Grip

Norrköping2018-05-29 18:00

– Det låter inte riktigt klokt att blanda människor med missbruk med de som söker till den vanliga akuten. Där kan man ju få vänta i timmar på att få hjälp, säger Johan Lagerbäck, ordförande i Riksförbundet för mental och social hälsa, RSMH:s lokalavdelning i Norrköping. Han är kritisk till att kliniken stänger helt under en sommarmånad och under helger övriga sommarmånader.

– Sommaren är den tid på året när det är högsäsong för droger, det är min erfarenhet. Jag tycker att man borde kunna planera den här vården bättre.

Beroendekliniken är den klinik på Vrinnevisjukhuset som haft svårast att lösa bemanningen under sommarsemestrarna enligt Magnus Oweling, tillförordnad chef för Vrinnevisjukhuset. Han tycker att man ändå hittat en bra lösning i en tuff situation.

– Situationen är sämre än förra året men beroendeklinikens akutmottagning har funnits på den vanliga akuten förr om åren också. Det har fungerat. Vi använder bemanningen där den gör mest nytta, det vill säga på vissa öppenvårdsmottagningar.

Patienter som ändå behöver slutenvård kommer att läggas in på psykiatriska kliniken där beroendekliniken har två platser avsatta.

Inte heller den lösningen tycker Johan Lagerbäck är riktigt bra.

– Det är lika vansinnigt som att blanda människor inom psykiatrin som drabbats av en drogrelaterad psykos med de som har en organisk, icke drogutlöst psykos.

Räcker inte de två platserna till kan patienterna få vård på US Linköping istället.

Vad blir konsekvenserna?

– Ju färre vårdplatser man har desto snabbare måste man omsätta patienterna och behandla dem mer i öppenvården. Det är det som är poängen, säger Magnus Oweling.

Var tredje vårdplats stängs på Vrinnevisjukhuset i sommar, det är omkring tio fler än tidigare år. Förutom platserna på beroendekliniken stängs sex vårdplatser på kirurgen och ett par på kardiologen. På kardiologen stängs också Seldingerenheten där ballongvidgning och röntgen av kranskärl utförs och den vården ges på US.

– Det är stor brist på PCI-operatörer, de som utför behandlingarna. När det inte finns personal är det helt rätt att samla vården för hela länet i Linköping, säger Rose-Marie Pettersson verksamhetschef på kardiologiska kliniken.

Medicinkliniken utökas däremot med fyra vårdplatser speciellt vikta för äldre som är medicinskt färdigbehandlade och väntar på en plats i ett kommunalt boende.

Bristen på i första hand sjuksköterskor är den förklaring som ges till att en tredjedel av vårdplatserna på Vrinnevisjukhuset och US stängs under sommaren. En annan förklaring är att planerade operationer och behandlingar minskas under sommaren. En tredje kan vara den nedåtgående trend av antalet vårdplatser till följd av att vården förändrats så att man inte behöver ligga lika länge på sjukhus som förr.

Vid en presskonferens i april i år förklarade Anders Härnbro (S) ordförande för regionstyrelsens utskott personal- och kompetensförsörjning, att beredskapen var bättre i år än inför sommaren 2017.

Ändå stängs ungefär tio vårdplatser fler i regionen i sommar än förra året.

– Vi har en ansträngd sommar framför oss, vi skulle önska att fler vårdplatser kunde vara öppna under sommaren, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Men tack vare det oerhört fina samarbete inom varje sjukhus och mellan sjukhusen i länet kan det fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!