Under sommaren står mycket i samhället på paus då många har semester, men en som inte har något emot att jobba när andra är lediga är Amanda Bowenius. Hon jobbar som djurskötare på Himmelstalundsgymnasiets djurhus.
– Jag tycker att det är ganska skönt att jobba på sommaren, jag har inget behov av att vara ledig på det sättet. Man har sin dag planerad och jag vet vad jag ska göra. Här kan man jobba ute eller inne, det är trevligt.
Amandas pappa är lärare på ett naturbruksgymnasium och hennes mamma har en utbildning inom djurvård. Det blev därför naturligt för Amanda att gå djursjukvård på gymnasiet. Det är hennes tredje sommar som hon jobbar på djurhuset.
På Himmelstalundsgymnasiet finns det flera olika inriktningar som har med just djur att göra, och även en vuxenutbildning i djurvård. Utbildningarna huserar i det så kallade djurhuset och där bor allt ifrån getter, reptiler, kaniner och grodor som alla används i undervisningen.
– Det är en väldigt speciell skola. Våra dagar är aldrig lika. Antingen så är det ormmatning eller så möter man en iller i koppel som är på promenad i korridorerna. Eller så går man en getpromenad. Man skrattar väldigt mycket tillsammans.
Hemma i Svärtinge där Amanda bor finns familjens tre hundar som ligger henne varmt om hjärtat. Men förutom djuren är ett stort kall i livet ishockey.
– Jag spelar inte längre, men är flickansvarig i Vita Hästen och är tränare för ett gäng tjejer och killar födda 2009, som jag bossar runt med hela vintrarna. De är fantastiska. Jag fick inte riktigt spela för mina föräldrar när jag var yngre, men min bror började och jag tjatade så mycket att de till slut gav med sig. Då var jag väl runt tio år och sen var jag fast.
Även om hockeyn är Amandas stora intresse så trivs hon bra på djurhuset, särskilt då arbetet har en stor variation.
Hur ser en vanlig dag ut på djurhuset?
– Man börjar halv åtta och går igenom dagen. Varannan dag städas avdelningen och varannan dag är det endast utfodring. I dag så har jag utfodrat och städat hos illern, chinchillorna och fåglarna. En dag ser aldrig likadan ut som den andra gjorde. Det kommer nya djur, djur går bort, man behöver bygga om. Det händer alltid någonting och det är det som gör det så roligt att jobba med det här.
Amanda berättar att de i största möjliga mån försöker att vara självförsörjande på mat till djuren. I ett rum odlas till exempel bananflugor och det föds upp insekter som blir mat till bland annat grodor och ödlor. Även smådjur som möss föds upp och blir senare mat till reptilerna.
– Här har vi kontroll över hela processen. Djur äter andra djur och vi kan i alla fall se till att det har haft ett bra liv under tiden som de föds upp och att de slipper stress.
Vilket är ditt favoritdjur här?
– Kaninerna, de är charmiga och är väldigt mysiga. Min egen favorit är kaninen Vilse. Vilse hittade vi på fältet förra sommaren. Så han har varit med oss överallt. Gått ute i sele, suttit med oss i knäet när vi ätit lunch och bildat ett band till oss alla. Djuren som bor här är i första hand till för utbildningssyfte, men vi är också ett hem för många djur som inte har haft det bra. Vi får till exempel in djur via Länsstyrelsen och djur som blivit upphittade.
Hur ser din höst ut?
– Jag ska fortsätta min utbildning till fysioterapeut, jag börjar termin två på universitetet. Den är tre år. Och så kommer jag jobba lite här och hålla på med hockeyn.