Varför fira en sockrad bulle?

Så här dagen efter kanelbullens dag kanske du undrar varför du återigen gick i fällan och föråt dig på det folkkära sötebrödet. NT ger dig alla fakta du behöver för att motivera ett fortsatt frosseri.

Så ljuvliga att de förtjänar en egen högtidsdag? arkivbild: ida ling flanagan

Så ljuvliga att de förtjänar en egen högtidsdag? arkivbild: ida ling flanagan

Foto: Ida Ling Flanagan

Norrköping2012-10-05 00:00

1999 instiftade Hembakningsrådet Kanelbullens dag. Sedan dess uppmärksammas den just den 4 oktober varje år.

Hembakningsrådet förklarar instiftandet av Kanelbullens dag så här: "För att fira vårt 40-årsjubileum ville vi hylla vår hembakartradition genom att lyfta fram ett traditionellt och älskat bakverk".

Kanelbullen presenterades som en svensk specialitet i EU-projektet Café Europa 2006.

Kär kanelbulle har många namn. Således kallas den ibland också för kanelsnäcka eller kanelsnurra. Även namn som vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knutar och kanelbriocher förekommer.

Kanelbullen "föddes" i Sverige på 1920-talet. Ett avgörande skäl var att tillgången på ingredienser då ökade efter första världskriget. De viktigaste ingredienserna är vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör.

Kanelbullen kryddas gärna med kardemumma. Fyllningen brukar bestå av smör eller margarin, socker, kryddor, frukter eller kanel.

Här kommer ett tips, från Hembakningsrådet, hur man får saftigare och mer porösa kanelbullar: "Låt bli att smälta smöret till degspadet. Låt det vara rumstempererat och klicka ner det i degen".

Intresset för Kanelbullens dag ökar från år till år. Bonjour, en av Sveriges största bull-
leverantörer, räknar med en 25-procentig försäljningsuppgång. Över tre miljoner kanelbullar säljer man på den stora högtidsdagen.

Kanelbullens dag är bara en av många temadagar som numera fyller almanackan.

Bland det som återstår att fira
i år märks:
Äggets dag (12/10), räkmackans dag (14/10), lutfiskens dag (5/11), kladdkakans dag (7/11), internationella toalettdagen (19/11), pepparkakans dag (9/12) samt kakans dag (18/12).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om