Varning för oseriösa insamlare

Om man ska skänka pengar till välgörenhetsorganisationer så bör de ha 90-konton. Det rekommenderar man då flera oseriösa insamlare vaknar upp lagom till jul.

Norrköping2004-12-22 04:00
Nu när julen står för dörren blir folk mer givmilda och många skänker en extra slant till andra som behöver den bättre. I fjol skänktes det cirka 3,7 miljarder kronor till insamlingsorganisationer som har så kallade 90-konton.

Givmilda till jul
Tyvärr finns det en hel del mind-re seriösa personer som rider på att folk blir mer givmilda lagom till jul. Ett stort antal, mer eller mindre seriösa, insamlare ringer då runt och talar varmt för sina insamlingar.
NT fick i går höra från flera personer att någon som uppger sig representera en form av cancer- och allergifond just nu ringer runt i Norrköping för att samla in pengar. Den här personen eller organisationen har inget 90-konto utan hänvisar till ett vanligt postgirokonto och det gör att man bör vara extra försiktig.
I förra veckan åtalades ordförandet i Cancer- och barnhjälpen för grovt bedrägeri och skattebrott. Av de 4,6 miljoner kronor som allmänheten skänkt till organisationen har enbart 600 000 kronor gått till donationer. Ordföranden har drivit verksamheten tillsammans med sin flickvän, som nu också åtalas. Kvällstid har de haft telefonförsäljare inhyrda som har ringt runt till privatpersoner och bett om pengar.
Cancer- och barnhjälpen har under en tid haft en 90-konto registrerat. Ett konto som omedelbart stoppades när man misstänkte oegentligheter.
Att vända sig till en insamlingsorganisation med 90-konto gör att man kan känna sig betydligt säkrare på att en stor del av det man skänker verkligen kommer fram.
- För att över huvudtaget få ett 90-konto granskas man noga. Om man sedan får det måste man genomgå en revision varje år och där kunna redovisa hur man hanterat de bidrag som kommit in, säger Kim Österberg, kanslichef vid Stiftelsen för Insamlingskontroll.
- Är det något som verkar konstigt har vi rätt att omedelbart kalla in organisationernas styrelse så att de kan redogöra för vad som har hänt.
För att få ha 90-konto krävs att man uppfyller en hel del regler. Bland annat måste 85 procent av de insamlade pengarna gå till insamlingsändamålet. Resten, 15 procent, får gå till administrationskostnader eller insamlingskostnader. En annan viktig regel är att det är frivilligt att skänka pengar till en insamlingsverksamhet som har 90-konto.

FRII varnar
Branschorganet för landets insamlingsorganisationer, FRII, har skickat ut ett pressmeddelande där man varnar för ett antal organisationer som bedriver rikstäckande insamling hos allmänheten. De samlar in pengar eller sänder ut brevmärken, kort eller liknande utan att ha ett post-/bankgirokonto som börjar på 90. I vissa fall sker insamlingen på ett oansvarigt eller oetiskt sätt.
FRII anser det vara av stor vikt att insamling som bedrivs kontinuerligt över hela landet alltid sker till 90-konto.
FRII har i Sverige sedan många år ett system med kontrollerad insamling under överinseende av Stiftelsen för Insamlingskontroll, SFI. Organisationerna som finns i faktarutan till denna artikel har insamlingar som inte står under denna kontroll. Därför rekommenderar FRII allmänheten att inte skänka pengar till dessa organisationer.
FRII - branschorgan för landets insamlingsorganisationer varnar allmänheten från att stödja följande organisationer:
Baltic 2000
Barn & Katastrofhjälpen
Cancer- och Barnhjälpen
Cancer- och Miljöfonden - CMF
FRF-Stiftelsen - Fonden för Rehab o medicinsk forskning
Hjärtehjälpen
Humana Sverige/UFF - U-landshjälp från Folk till Folk
Mojahedin Sympatisör Förening - MSF
Naturskyddsfonden
Pilgrimsfolket
Riksföreningen för Trafikskadade
Samhällsfonden/Svenska Samhällsfonden
STICO - Insamlingsstiftelsen för Canceromsorg
Stiftelsen Hjälp Barnen - SHB
Svenska Hjälpfonden
Telehjälpen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om