Varningen: Rejält med rök och lukt väntas i flera dagar

Vid en tidigare naturvårdsbränning i Kolmårdsskogen blev många Norrköpingsbor upprörda. Nu hoppas länsstyrelsen på mindre dramatik när det är dags igen i ungefär samma område.

Så här kan det se ut vid en så kallad naturvårdsbränningen. Den här skedde på Gotska Sandön.

Så här kan det se ut vid en så kallad naturvårdsbränningen. Den här skedde på Gotska Sandön.

Foto: Dennis Pettersson

Norrköping2024-05-30 13:00
  • Länsstyrelsen i Östergötland planerar en naturvårdsbränning i Fjällmossens naturreservat, norra delen av Norrköpings kommun, den 30 maj. Kraftig rökutveckling och lukt kan påverka boende i närområdet i flera dagar.
  • Bränningen syftar till att öka variationen i skogen, med mer död ved och större inslag av lövträd. Detta är ett försök att balansera tidigare skogsbrukets effekter.
  • Tidigare naturvårdsbränning i området 2019 ledde till starka reaktioner när rök svepte in över Norrköping och Vikbolandet. Länsstyrelsen hoppas på en mindre dramatisk händelse denna gång.

Under torsdagen 30 maj kommer länsstyrelsen i Östergötland genomföra en naturvårdsbränning i norra delen av Norrköpings kommun. Rökutvecklingen väntas bli kraftig och lukten kan komma kännas i flera dagar framåt.

Naturvårdsbränningen sker i Fjällmossens naturreservat, omkring fem kilometer norr om Kolmårdens djurpark nära länsgränsen mot Södermanland. Ytan som ska brännas är på totalt cirka tolv hektar.

Bränningen beräknas starta mitt på dagen och fortsätta fram till kvällen. Därefter följer efterbevakning, som kommer pågå tills den sista rökhärden slocknat plus ytterligare tre dagar därefter.

– Bränningen syftar till att skapa en större variation i den enformiga skogen skapad av tidigare skogsbruk. Målet är mer död ved av olika slag, tallar med brandljud och ett större inslag av lövträd, säger Mikael Burgman, biolog på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Naturvårdsbränning sker då väder och markförhållanden är gynnsamma. Det ska vara mycket torrt i markerna för att branden ska få önskat resultat och gynna växter och djur.

Säkerheten är mycket viktig, och det kommer vara en hel del personal på plats för bränningen.

Stora delar av Kolmården doldes av den kraftiga röken vid 2019 års naturvårdsbränning i samma område. Bilden togs på Vikbolandssidan av Bråviken.
Stora delar av Kolmården doldes av den kraftiga röken vid 2019 års naturvårdsbränning i samma område. Bilden togs på Vikbolandssidan av Bråviken.
Mikael Burgman är biolog på länsstyrelsen.
Mikael Burgman är biolog på länsstyrelsen.

Själva bränningen genomförs av en bränningsentreprenör samt med inhyrda entreprenörer för eftersläckning. Allt sker i samarbete med räddningstjänst, polis, kustbevakning, SOS Alarm och brandflyg. Allmänheten har på förhand blivit informerad, bland annat via massutskick till hushållen innan branden startas.

Rökutvecklingen kommer, enligt länsstyrelsen, förväntas bli kraftig under själva bränningen och röklukt kommer även kännas i flera dagar framöver. Påverkan på boende i närområdet beror till största delen på i vilken riktning blåser.

Vid en naturvårdsbränning i samma område 2019 ilsknade många till efter att vinden plötsligt vände och brandröken närmast vällde in över Norrköping och Vikbolandet. Både räddningstjänst och länsstyrelsen blev närmast nedringda.

– Det var någon som ville polisanmäla oss, någon som skulle ringa landshövdingen och en tredje som krävde att eldningen skulle upphöra omedelbart, berättade Mikael Burgman för NT då.

Han sa vidare att länsstyrelsen skulle försöka dra lärdom av det som inträffade den gången. Återstår att se vad vinden, röken och lukten ger för konsekvenser efter veckans naturvårdsbränning.

Enligt SMHI:s prognos för resten av torsdagsdygnet förväntas ostlig eller sydostlig vind i området.

Karta: Fjällmossen Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!