Åren 2018–2019 var tuffa år för Östergötlands granar. Det var nämligen då de utsattes för omfattande angrepp av granbarkborrar. Nu ser vi konsekvenserna av angreppen – träden dör. Och gör det farligt för människor att vistas i områden med döda granar.
På sin hemsida går Norrköpings kommun nu ut med varningen att det finns risker med att befinna sig i skog och mark.
"Många granar har dött. När veden försvagats av rötsvampar kan döda träd falla omkull. Ett träd som faller kan skada både personer och egendom. Ingen kan förutsäga vilka träd som kommer ramla, när de ramlar eller hur många", skriver kommunen.
Risken för trädfall är störst tre–sex år efter att trädet har dött, dessutom gynnas stora angrepp av varma och torra somrar.
Utöver att man riskerar att träffas av fallande träd kan vandringsleder i dessa områden även bli svårframkomliga när trädstammar ligger över leden.
Norrköpings kommun förvaltar fyra naturreservat som har stora områden med döda granar; Getåravinens, Rödgölens, Glotternskogens och Bärsjöskogens naturreservat. Områdena innehåller markerade vandringsleder som är populära, men där framkomligheten nu är sämre när lederna är blockerade.
Delar av lederna förbinds med Östgötaleden där Region Östergötland är ansvarig.Områdena innehåller markerade vandringsleder som är populära.
Kommunen har tvingats genomföra säkerhetsåtgärder runt Glottern, cirka 15 kilometer norr om Norrköping. Här har man längs den markerade vandringsleden till den populära – och omtalade bastun – sågat ner en större mängd döda träd som togs ned innan de började falla på grund av röta.
"Trots avverkningen finns det ingen att kvarstående döda träd kan falla och orsaka skada", skriver kommunen.
I de fyra naturreservaten informerar kommunen om att det finns risker på grund av döda träd på två sätt:
- Påverkade områden har ett driftmeddelande om riskerna på naturkartan.se. Där finns även en länk som leder till den här webbsidan. naturkartan.se är ett sökverktyg som hjälper användaren att hitta utflyktsmål i naturen.
- Vid områdenas entréer och längs drabbade leder finns skyltar som upplyser om risken. Skyltarna har en QR-kod som hänvisar till Norrköping kommuns hemsida.