Vattenkanoner ska skydda cisternerna

Fyra stora vattenkanoner ska installeras vid Statoils anläggning på Händelö. De ska klara av att kyla ner Sveriges två största bensincisterner, om en brand skulle utbryta.

Störst. De två stora cisternerna i bakgrund ska efter augusti nästa år kunna kylas om brand skulle utbryta i en av dem eller i andra cisterner i närheten.

Störst. De två stora cisternerna i bakgrund ska efter augusti nästa år kunna kylas om brand skulle utbryta i en av dem eller i andra cisterner i närheten.

Foto: Tehrese Jahnson

Norrköping2014-10-14 05:30

NT har vid flera tillfällen berättat om de stora bristerna i brandsäkerheten i Oljehamnen. Räddningstjänsten har under flera år krävt av de enskilda företagen att säkerheten ska förbättras.

Om en cistern skulle börja brinna tar det mellan fem och sex timmar innan det riktiga släckningsarbetet kan komma igång. Så lång tid tar det för den specialstyrka, som måste kallas in från Stockholm, att vara på plats. Under tiden är det de enskilda företagens skyldighet att ha ett system för att snabbt kunna kyla de cisterner, som står i närheten av brandhärden. Detta för att inte branden ska sprida sig och få katastrofala följder.

Det är Norrköpings hamn och stuveri som ansvarar för att vattnet ska komma fram till cisternerna. De ledningarna har varit gamla och rostiga och läckt. Pumparna som ska få fram vattnet har varit underdimensionerade.

Nu står hamnen i startgroparna för att dra helt nya ledningar och installera två toppmoderna pumpar under 2015 så att vattnet kan komma fram till de cisterner som behöver kylas ner. Dessutom underlättar det räddningstjänstens möjligheter att göra en insats i oljehamnen vid en brand.

Preem har numera också installerat ett sprinklersystem som ska kyla deras cisterner. Men på Statoil har fram till nu inget kylsystem installerats trots att man fick ett föreläggande om att åtgärda säkerhetsbristerna första gången redan 2011.

De två stora cisternerna på området innehåller 30 000 kubikmeter bensin vardera vilket gör dem till Sveriges största.

Men nu finns ett klart förslag och efter en skriftväxling har räddningstjänsten godkänt de åtgärder som Statoil vill genomföra. Senast den första augusti nästa år ska vattenkanonerna finnas på plats och kunna användas om något skulle hända.

På området finns hela 16 cisterner av varierande storlek, men i dag är det bara de två största som används. De övriga står tomma.

I dessa har tidigare funnits etanol eller E85. Av det skälet föreslår företaget att kylningen bara ska omfatta de två största cisternerna.

Till en kostnad av 2,1 miljoner kronor installerar man fyra fasta vattenkanoner, placerade på vardera sidan om de två cisternerna. Kanonerna ska ha en kapacitet att spruta 2,5 liter vatten per kvadratmeter och minut på de delar av cisternerna som är utsatta.

Räddningstjänsten undrar emellertid också vad som händer med kylningen av de cisterner som just nu är tomma. Företaget självt konstaterar i sina undersökningar att kylning skulle behövas, men man presenterar inget färdigt förslag.

Där har företaget och räddningstjänsten nu kommit överens om att först när det blir aktuellt att åter ta cisternerna i bruk måste de presentera hur de ska kylas vid en brand.

Det kan bli aktuellt ganska snart eftersom ett företag som heter Biofuel Tank Storage Sweden i dagarna har anmält till bygg- och miljökontoret att man har för avsikt att hyra in sig hos Statoil. Man vill ta fyra av de tomma cisternerna i bruk och lagra upp till 14 000 kubikmeter etanol och bensin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om