Vattenkrig och städning på Österviks kollo
Kollo är inte bara sol, bad och lek. På Österviks lägergård gäller det att hålla rent.
Foto: Fotograf saknas!
- Vi har nästan militärisk ordning. Många är inte vana vid det här hemifrån, säger Edi Battel, biträdande föreståndare.
Städningen bedöms sedan med poäng upp till fem, femma är utmärkt medan en tvåa betyder omstädning efter frukost. Det rum som håller bäst ordning belönas vid en prisutdelning dagen innan hemresan. Priset är värdecheckar från McDonalds.
Det finns fler regler än renhållningen att följa på Östervik. Varje gång ledarna ringer
i klockan på väggen är det dags för uppställning. Fula ord och mobiltelefoner är helt förbjudet. Edi Battel menar att disciplinen är det viktigaste för att gruppen ska fungera bra. Många barn har sina svårigheter och kan bli påfrestande ibland. Själv arbetar han i vanliga fall med barn med nevropsykiatriska funktionshinder, som tex damp och koncentrationsstörningar.
- Jag har väldigt stor nytta av mitt jobb här ute. Vi får många barn som har de problemen, säger han.
Mångkampstävling
Just nu är det 36 barn i åldrarna 12 till 14 år som tillbringar två veckor på Östervik. Lägergården består av ett huvudhus och två baracker som ligger vackert nära vattnet. Här är det idealiskt för bad och vattenlek. Barnen har möjlighet att åka både båt och vattenskidor. Det bjuds även på andra aktiviteter som fotboll, glassätning och besök vid stenkyrkan Capella Ecumenica. Hit får frivilliga åka och lyssna på en spännande genomgång av kyrkan och dess symboler.
Vid NT:s besök var det hajk som stod på programmet. Alla pojkarna skulle få följa med några ledare och campa på en ö.
- Det är bra med färre barn ibland. Då kan vi sitta och snacka om saker man kanske inte vågar hemma eller här
i vanliga fall, säger Edi Battel.
Varje dag är det dessutom individuell mångkamp. Grenarna har varit många och växlande, bland annat att spotta godisbilar och kasta stövel. Denna dag fick barnen springa uppför en backe så snabbt som möjligt.
Ida Holgersson och Andreas Pettersson, båda 12 år, tycker att mångkampen är rolig. De trivs bra på lägret och tänker komma tillbaka nästa år.
Bäst på städning
Ida och hennes rumskamrater har varit mycket duktiga
i städtävlingen.
- Vi har bara fått femmor, säger hon stolt.
För Andreas rum har det gått sämre. Det har blivit lite blandade tvåor, treor och fyror. De är inte så bra på att städa
i hans rum menar han.
Lägret på Östervik har funnits sedan 1936 och finansieras av Norrköpings skollovskoloniers stiftelse tillsammans med kommunen.
Stiftelsen går med förlust varje år berättar Edi Battel. Men de har lovat att fortsätta så länge det finns några pengar kvar. Han hoppas att Norrköpings kommun ska förstå att det här är barn som mår bra av lite avkoppling på landet.
- Vi vill att kollot ska fortsätta leva. Många barn har flera syskon och kanske inget eget rum. De behöver få komma hit och släppa på den rollen de har
i stan och bara få vara sig själva.
Precis som på andra kollon är deltagarköerna långa.
- Jag tror vi kan ta emot ungefär hälften. Naturligtvis borde det finnas en plats för alla som inte har möjlighet att åka någonstans med sina föräldrar. Men dagens samhälle ser inte ut så, det finns inte resurser, säger Edi Battel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!