62-åringen arbetade ensam vid ett transportband som försåg ett mobilt krossverk med sten. Han fastnade i transportbandet och drogs in i detta. Det finns inga vittnen till olyckan, som först efter någon halvtimme-timme upptäcktes av arbetskamrater. Då var mannen livlös. Han förklarades död vid ankomsten till Vrinnevisjukhuset. Vd:n och arbetsledaren utpekas nu som ansvariga för brister i arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. De åtalas för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.
Det handlar om en rad brister som uppmärksammades under utredningen av dödsolyckan.
De båda åtalade är enligt åtalet bland annat ansvariga för att transportbandet saknade skydd, för att ingen riskbedömning gjorts av arbetet vid transportbandet och för att det inte fanns en nödstoppsanordning som kunde nås av den förolyckade. Enligt åklagaren brast det också i utbildning och instruktioner om hur arbetet vid transportbandet skulle utföras på ett säkert sätt.
Åklagaren yrkar att Befab ska åläggas att betala två miljoner kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott innefattande vållande av annans död.
Båda de åtalade förnekar brott. Vd:n hävdar att han delegerat arbetsmiljöansvaret till den medåtalade arbetsledaren. Denne uppger att han inte mottagit någon arbetsmiljödelegering, varken muntligt eller skriftligt.
Det är inte första gången som brister i arbetsmiljön uppmärksammats efter svår olycka i företaget. Hösten 2008 skadades en anställd vid Befab Schakt AB allvarligt under arbete i Aska bergtäkt utanför Linköping. Mannen fick en två ton tung maskindel till ett krossverk över sig.
Skadorna var livshotande och omfattande, mannens liv räddades sedan han akutopererats. Också den utredningen visade på en rad brister i företagets arbetsmiljöarbete.
Det resulterade i en företagsbot på 300 000 kronor för arbetsmiljöbrottet vållande till kroppsskada.