Venus guidar till Merkurius

Ah! Så skönt det känns nu när våren äntligen har kommit och snön mer eller mindre försvunnit på nolltid. Även på kvällshimlen kan man se att våren har tågat in.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Norrköping2010-04-01 00:00

Vinterns stjärnbilder, som Orion och Stora Hunden med den ljusa Sirius, försvinner snart för säsongen. Andra, något blekare konstellationer, som till exempel Jungfrun, tar över istället.

Att stjärnorna byts ut beror på att vi får nya perspektiv ut i rymden allt eftersom jorden tar sitt årliga varv runt solen.

Sedan mitten av februari har man kunnat se en väldigt ljus stjärna lågt i väster när skymningen håller på att lägga sig. Det är Venus som under våren ikläder sig rollen som den vackra Aftonstjärnan. Venus brukar ibland kallas för jordens tvilling eftersom de båda planeterna är nästan lika stora. Men mer lika än så är de inte. Venus har en tjock atmosfär av mestadels koldioxid och är alltid molntäckt. Koldioxiden åstadkommer en enorm växthuseffekt som gör att temperaturen på ytan närmar sig 500 grader, fullt tillräckligt för att smälta bly.

Under första hälften av april kan du se en något mindre ljus stjärna strax till höger om Venus - det är planeten Merkurius. Duon är som närmast varandra i början av månaden då avståndet är tre grader, vilket motsvarar sex fullmånar i bredd.

Både Venus och Merkurius ligger närmare solen än jorden, med Merkurius innerst. Denna är bara en tredjedel av jorden i storlek mätt på diametern. Merkurius har bara en extremt tunn atmosfär, saknar moln och ytan är täckt av en massa kratrar. Temperaturen där varierar mellan kalla -170 och heta 430 grader, till följd den nästan obefintliga atmosfären.

Merkurius bana runt solen är inte helt rund. Det har spekulerats i att detta fenomen tillsammans med en resonans med jätteplaneten Jupiters tuggande gravitation långt fram i tiden skulle kunna få Merkurius ur kurs, vi pratar om miljontals eller miljardtals år framåt. Det är ungefär en procents risk att det inträffar innan vår sol dör.

En lössläppt Merkurius skulle kunna kollidera med Venus eller jorden. Till och med en nära passage skulle få jordytan att smälta genom gravitationens påverkan. Bäst att passa på att njuta av våren medan tid är!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om