Vet du var du är om du behöver ringa 112?

Med mobiltelefonen nära kan det gå snabbt att larma 112 vid en olycka. Men om du inte är säker på var du befinner dig kan hjälpen dröja.

Norrköping2009-06-28 14:51
Tidigare kom de flesta nödsamtalen från fasta telefoner i bostäder, på arbetsplatser eller från telefonkiosker som var lätta att lokalisera. Hela 70 procent av dagens larmsamtal rings från mobiltelefoner, vilket har ändrat förutsättningarna för att hjälpen ska komma fram snabbt.- Att folk har möjlighet att larma hela tiden tycker vi är jättebra, men ofta vet man inte var man befinner sig. Ibland vet den som ringer inte ens i vilket län de är, säger Anders Klarström som är informatör på SOS Alarm.Personalen tvingas då utföra detektivarbete för att kunna skicka hjälp. De får fråga efter skyltar, byggnader och andra ledtrådar för att kunna förmedla hjälpen. - Den tid som går till att utröna var hjälpen behövs skulle i stället kunna användas till att ge råd om hur en skadad ska behandlas i väntan på hjälp.Under sommaren, när många är på resa och bor i stuga, båt eller husvagn, befarar SOS Alarm att det här problemet ökar.- Tekniken garanterar inte att vi alltid hittar dig eftersom systemet som anger mobiltelefoners position bara visar på ett ungefär var en mobiltelefon är, säger Anders Klarström.På sin hemsida har SOS Alarm sammanställt en "checklista för en tryggare sommar". Där uppmanas allmänheten förbereda sig på nödsamtal.- Åker man till ett ställe där man aldrig har varit ska man titta på skyltarna och hålla reda på var man är, på sjön är det bra att veta vid vilken ö man ankrar upp.- Man tror kanske inte att det ska hända en själv. Men varje dag är det många som söker hjälp via 112, säger Anders Klarström.
OM DET HÄNDER Så kan du förbereda dig
Det är svårt att veta hur du reagerar om du hamnar i, eller bevittnar en nödsituation. Är du förberedd kan SOS Alarm snabbare se till att hjälpen kommer rätt.En påslagen mobiltelefon är en bra försäkring - avslagen i en väska bak i bilen kanske du inte når den vid en olycka.Skriv in förkortingen ICE (in case of emergency) vid namnet på dina närmsta anhöriga i mobilens telefonbok. Då kan de snabbt kontaktas om du hittas skadad och inte kan tala.Ta ut utflyktmålets eller stugans koordinater med SOS-knappen på www.hitta.se och skriv ned dem i mobilen eller på ett papper som du lägger på ett väl synligt ställe.Inför Europasemestern kan du skriva ut en "nöd-parlör" från www.sosalarm.se. Där finns fraser för en nödstiuation översatta till de vanligaste europeiska språken att spara i passet eller i bilen.Stanna på olycksplatsen när du ringer så underlättar du för SOS-operatören.Var beredd att göra en insats vid en nödsituation. Med hjälp av SOS-operatörens instruktioner kan din insats vara avgörande.Källa: SOS Alarm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om