Veterinärbrist drabbar Norrköpings katthem

Veterinärbristen i Sverige är ett faktum och situationen har förvärrats det senaste året. Nu drabbas även katthemmen i Norrköping. "Katterna blir kvar hos oss istället för att komma till nya hem", säger Inger Ydrenius på Fiahemmet.

Ingrid Ydrenius är orolig för hur situationen med veterinärbristen i Sverige kommer att utvecklas.

Ingrid Ydrenius är orolig för hur situationen med veterinärbristen i Sverige kommer att utvecklas.

Foto: Henny Åman

Norrköping2021-08-13 07:00

– Det här är den största veterinärbristen vi har sett sedan Fiahemmet öppnade för 16 år sedan, säger Inger Ydrenius, ordförande på katthemmet Fiahemmet.

Som vi tidigare har berättat råder veterinärbrist i Sverige. Den har blivit mer akut det senaste året och drabbar både privatpersoner och djurnäringen. Den väntas också bli ännu värre, bland annat på grund av att det finns för få veterinärer i förhållande till hur stort behovet är.

Det var i våras som även Fiahemmet började märka av veterinärbristen. Väntetiderna blev allt längre och från att förut ha fått besök av veterinär varannan vecka kan det nu dröja flera veckor innan katterna får sin grundbehandling.

– Mellan vecka 28-31 hade vi ingen veterinär alls. En grundbehandling för en katt som vi får in tar cirka sex veckor. Då ska katten chippas, avmaskas, kastreras och vaccineras två gånger med fyra veckors mellanrum. Nu tar det ofta mycket längre tid än så. Veterinärerna gör ett jättebra jobb, det är inte det. Problemet är att de är för få, säger Inger Ydrenius.

– Vi får in katter varje dag, de senaste dagarna har det varit 4-5 stycken. Vi säger aldrig nej till katter som lämnas in men det blir korvstoppning. Vi får in fler än vad vi säljer och det blir inte samma ruljans som förut, fortsätter hon.

Samtidigt är det är ett högt tryck och många som hör av sig till Fiahemmet och vill köpa katt.

– Ibland har vi inte plats i de bakre burarna utan får sätta katterna i de burar där de syns för besökare. Då sätter vi upp stora lappar med texten "Ej säljklar". Men folk vill köpa ändå och blir sura när det inte går, man får mycket skit och skäll för det men katten måste ju vara frisk innan den kan skickas till ett nytt hem.

undefined
Röda skyltar sätts upp på de burar där det är en katt som inte är redo att säljas. Ändå vill många köpare ogärna vänta.

Inger Ydrenius är orolig för hur situationen kommer att utvecklas.

– Jag är rätt pessimistisk. Att bara trolla fram nya veterinärer går ju inte, det är en lång utbildning. Men det löser sig nog till slut.

Nio liv är ett annat katthem i Norrköping och de upplever liknande problem.

– Det är ont om tider, både för planerade och akuta besök. Förut brukade vi få en tid inom två till tre dagar men nu kan det ta flera veckor, säger Pia Appelberg, vice ordförande på Nio liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!