"Det finns många skäl att älska Norrköping – människorna, de vackra platserna, idrotten och kulturen. Jag, liksom många andra, är stolt över vårt Norrköping – över allt det jobb som görs i skolan och omsorgen, över alla de insatser som vanligt folk, företag och föreningar gör för vår kommun. Det är ett engagemang som vi ska tillvara och en kraft som behövs, när vi ska bygga samhället starkt, vilket nu i en orolig tid och med en orolig omvärld kanske är viktigare än någonsin. Men hur stolta vi än är så måste vi se och lösa problemen. Vi ser rekrytering till gäng, hemlöshet och missbruk. Vi ska vända på varje sten för att bryta rekryteringen till gängen och segregationen. Kriminella ska lagföras..."
Så inleder Socialdemokraternas Olle Vikmång, 40, sina 120 exklusiva sekunder under rubriken "Om vi fick bestämma..." i det sjunde avsnittet av NT:s nyhetspodd Willner & Lagerqvist, som under våren fokuserar helt och hållet på höstens val den 11 september.
Det har gått 18 månader från maktskiftet i Socialdemokraterna.
Den 30 november 2020 blev Olle Vikmång ny ordförande för kommunstyrelsen och nummer ett på S-listan, när Lars Stjernkvist, som haft KS-uppdraget sedan 2010, valde att avgå. Olle Vikmång ersatte en färgstark profil, som under alla sina år i politiken blev ett med partiet och Norrköping.
Har du kommit ur Stjernkvists skugga?
– Det har aldrig känts, helt ärligt, som om jag klev in i skuggan. Tvärtom. Jag var väldigt tydlig, när jag fick frågan om jag var intresserad av uppdraget med att "förvänta er inte att det är ny Lars Stjernkvist, för det har jag aldrig ambitionen att vara". Det, upplever jag, har gett mig friheter och möjligheter att forma ett eget arbetssätt, bygga mitt lag och skapa rutiner.
Blev uppdraget, som du känner i dag, som du hade tänkt dig?
– I många stycken har det blivit det, men det har också blivit roligare och mer utvecklande än vad jag kanske hade trott. Jag hade förväntningar på att det var ett stort och ansvarsfullt uppdrag, men slås varje dag över hur roligt och spännande det faktiskt är att kunna ha den här helhetsblicken och ta hela ansvaret.
Storebror Nils Vikmång har gjort politisk karriär och är i dag biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna.
Är du sugen på att lämna Norrköping och göra karriär i Stockholm?
– Nej... inte det minsta faktiskt. Jag trivs jättebra i Norrköping och med just kommunpolitik. Att varje dag kunna möta de människor som berörs av de beslut man fattar och också kunna forma politiken enkelt i mötet med Norrköpingsborna är så otroligt roligt och stimulerande med kommunpolitiken.
I dina inledande 120 sekunder pratar du om trygghet i Norrköping. Vad är den viktiga tryggheten här?
– Vi har problem med brottslighet, gängkriminalitet och rekrytering till kriminella gäng... Vi har också många Norrköpingsbor, som lever i ett missbruk. Någonstans flyter de här problembilderna samman. Själva blodomloppet i den kriminella miljön är droger och droghantering. Det är det största problemet kopplat till trygghet i Norrköping.
Vad vill Socialdemokraterna göra?
– Det behövs en kombination av både nationell och lokal politik i detta. Dels så handlar det om att förstärka polisen så att vi får fler poliser med kraftfullare resurser och en lagstiftning, som gör att vi faktiskt kan gripa och lagföra aktiva kriminella och de som utgör huvudet i de kriminella organisationerna. Det är de hårdare delarna av arbetet.
– ...men till det behövs förstärkningar av det brottsförebyggande arbetet. Att vi, som kommun, mer samlat med de resurser vi har via skola, socialtjänst och fritid satsar mer på det uppsökande arbetet, där vi, framförallt, bryter rekryteringen till gängen.
Hur ser du på kritiken mot Kvartettens trafikplan?
– Den är i många stycken väldigt överdriven om vi ser specifikt till de partipolitiska diskussionerna i kommunen.
Varför då?
– Vi har partier, som påstår att vi i princip vill förbjuda biltrafik i Norrköping. Det är inte sant. Det finns de som behöver bilen av olika skäl. Om du bor långt utanför stan utan kollektivtrafik eller använder den i tjänsten så ska de bilarna givetvis finnas i stan, men sådana som jag som bor i Hageby med god tillgång till kollektivtrafik och cykelvägar behöver inte köra bil varje dag. Det är i mångt och mycket skrämselpropaganda.