Här, på trappan, tog campusråd Martin Rantzer vid Lii, Campus Norrköping, emot nyckeln till Wadströmska villan i Södra promenaden. Nyckeln och tillgången till den pampiga fastigheten är den ena delen i en långsiktig donation till forskningen på universitetet från Stig Wadströms stiftelse. Donationen omfattar också en ekonomisk del där Campus Norrköping får uppskattningsvis två till fyra miljoner kronor om året som återkommande stöd för sin forskning.
– Donationen stärker vår framstående position inom samhällsviktig forskning och ger oss också en fantastisk mötesplats i form av Wadströms hem, sa Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid Linköpings universitet, när avsiktsförklaringen undertecknades nyligen.
Nu har universitetet också fått nyckeln till familjen Wadströms hem. Överlämnad av Robert Willén, styrelseordförande för Stig Wadströms stiftelse.
– Man kan inte tänka sig en bättre miljö för kreativa tankar och idéer, sa Martin Rantzer med nyckeln tryggt i sin hand.
– Jag har redan två forskargrupper som vill utnyttja lokalerna för möten. För oss betyder tillgången till huset mycket. Vi kan ha representation, vetenskapliga möten och konferenser. Det kommer att bli full verksamhet.
Stig Wadström, som gick ur tiden 2018, var en av Norrköpings rikaste män. Hans pappa Arthur Wadström grundade den lilla, men lönsamma, yllefabriken Wadström & Indebetou 1907 tillsammans med en annan Norrköpingsprofil, Axel Indebetou. Fabriken lades ned 1960 och Stig Wadström förvaltade klokt den förmögenhet som fadern lämnade efter sig. Stig Wadström, som inte hade egna arvingar, förordade i sitt testamente att den efterlämnade förmögenheten skulle förvaltas av en stiftelse till förmån för vetenskaplig forskning och utbildning.
– För Stig Wadström var det angeläget att familjens verk fick leva vidare till nytta för hemstaden. Stiftelsens kapital uppgår i dag till cirka 150 miljoner kronor, sa Robert Willén vid nyckelöverlämnandet.
Campus Norrköping kommer att satsa den första donationen inom "Exploranation Laboratory", ett visualiseringslabb för att inspirera barn och unga att använda sin talang inom teknik och naturvetenskap.
– Det är ovanligt inom dagens forskning att finansieringen är uthållig över tid. Det är alltför vanligt att finansieringen avser korta projekt med teman som är linje med de senaste populära trenderna, menade Martin Rantzer.