Förkylningsviruset RS är en vanlig orsak till luftvägsinfektion. Den liknar oftast en vanlig förkylning, men små barn och framför allt spädbarn, kan bli svårt sjuka och ibland behöva sjukhusvård. Även äldre personer och personer känsliga för infektioner kan drabbas hårdare av en RS-infektion.
På Vrinnevisjukhusets barn- och ungdomsklinik var det under måndagsförmiddagen överbelagt och även på Linköpings Universitetssjukhus barnavdelning var det fullt.
– Vi uppfattar det som att det varit fler barn med RS de sista veckorna, det är sannolikt en ökning, säger Tobias Ekenlie, verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset.
Då det är fullbelagt samarbetar sjukhusen i länet. Om det är fullt i Norrköping skickas barn i första hand till Linköping eller Västervik, om det inte går blir det andra närliggande sjukhus.
– Det ingår i det normala arbetssättet. Om det inte går att få vård här ser vi till att man får vård någon annanstans. Det är inte den som kom in senast som vi skickar, utan den som är mest lämplig, säger Tobias Ekenlie.
Både Tobias Ekenlie och Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Region Östergötland, upplever detta år som extra besvärligt då det gäller RS hos spädbarn i regionen. Detta trots att det generellt sett borde vara ett år med få fall. RS brukar nämligen vara extra intensivt med fler sjukdomsfall vartannat år och ett sådant år var det förra året, enligt Folkhälsomyndigheten.
– I Sverige ser vi ett tydligt mönster med väldigt många fall vartannat år, säger Annasara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Men statistiken är inte alltid tillförlitlig, enligt Britt Åkerlind.
– Det skiljer sig mellan länen om man tar prov på RS eller inte. Av tradition så tar man i Östergötland inte så mycket på RS och därför blir våra siffror falskt låga. Enligt de rapporter jag fått från vården och laboratoriet har det varit ett lite besvärligare år.
Högsäsongen för RS-virus brukar infalla någon gång mellan november och mars. I år verkar den ha infallit ganska sent. Men även om det blir fullbelagt på sjukhusen kommer alla barn att få rätt vård, garanterar både Tobias Ekenlie och Britt Åkerlind.
– Såhär är det varje år och det brukar gå bra, det som händer är att vi får mycket att göra, säger Tobias Ekenlie.