Den stora omställningen från vinter och kyla till mildväder i slutet av januari skapade många potthål i vägbanorna.
För de flesta blir det en förlustaffär. Trafikverket, kommuner och vägföreningar får lägga pengar och tid på att laga vägar. Bilisterna får dyra och omfattande skador på sina bilar.
De som tjänar på skadorna är bilverkstäder och däckfirmor.
Magnus Jansson på Däckland i Norrköping berättar att den här vintern har inneburit mer arbete än vanligt.
– Det är inte så att vi har trängsel och vimmel här varje dag men det harhjälpt upp en mellanperiod för oss, då vi vanligtvis har lite jobb. Det är klart att vissa dagar kommer det in ett antal skadade bilar, en del med bärgare, på grund av potthålen, berättar Magnus.
Den vanligaste skadan är punktering. Det som sker är att fälgen trycker sönder däcket, efter att hjulet studsat ned mot kanten i potthålen.
– Däcket kraschar och då blir det lufttomt, säger Magnus Jansson och sticker en mejsel genom ett skadat däck för att visa.
– Framförallt förra veckan var det mycket däckbyten på grund av potthål. Den här veckan har det varit lugnare. Det kan bero på att de hunnit laga vägarna. Eller så är det för att bilisterna har blivit varnade och kör lite lugnare, säger Magnus.
För den drabbade blir det en dyr och oförutsedd utgift. Oftast måste båda däcken på samma axel bytas för att slitningen på däcken ska bli densamma. Magnus Jansson berättar att om fälgen skadats kan den ibland gå att banka ut, även om det inte är bra att laga så.
– Jag förstår folk ändå. Det är ekonomisk fråga också. Det är räntor och mat och mycket annat och så kommer det en sådan här smäll. Det är inte så roligt. Självrisken är ofta hög så det lönar sig sällan att ta det på försäkringen. Några har skickat in till Trafikverket eller kommunen, då kan de få ersättning som täcker kostnader den vägen, säger Magnus.
Däckfirmorna har sina största inkomster på skiftena mellan vinter- och sommardäck samt däckförvaring.
– Utan däckhotellen skulle det inte fungera ekonomiskt för branschen. Den lugnaste perioden är nu i januari, februari för oss. Är det dåligt väder blir det ett litet ryck. Folk kommer in och byter däck. Det har helt enkelt inte fungerat att köra en vinter som den här med dåliga däck. Hade det inte blivit så mycket snö hade de fortsatt kört med dem, berättar Magnus.