Visste kineserna något om peppar som vi inte vet?

Är vitpeppar bra som förebyggande medel mot magsjuka, frågade en läsare i denna spalt för en tid sedan.

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2005-10-07 04:00
Nej, det finns ingen anledning att tro det, svarade biomedicinsk sakkunskap på Karolinska institutet i Stockholm. Maginfluensa får man av bakterier eller av virus. Mot virusinfektioner i magen vet man på Karolinska ingenting som hjälper, men mot bakterier kan man försöka skapa en ogynnsam miljö.
Ett sätt att är att sänka ph-värdet i magen genom att dricka mycket filmjölk. Men om peppar gör magen till en miljö som verkar frånstötande på bakterierna krävs det i varje fall sådana koncentrationer att ingen klarar att få i sig så mycket.
Klart att dagen vetenskapare inte vet något om peppar, skriver nu Nils Kling, gammal NT-medarbetare. Men, fortsätter han, redan de gamla kineserna visste allt om pepparn, även som läkemedel. För en del år besökte jag i Holland världens enda (?) museum om pepparkakor. Där får besökaren veta att peppar för många tusen år sedan hade en betydande plats i botandet av sjukdomar, främst då i magen. Men eftersom det var svårt att få ner den starka pepparn i människorna bakade man in den i diverse bröd. Det var upphovet av till pepparkakan. Det var en nödvändighet att baka in pepparn, eftersom man använde sig av långpeppar, betydligt starkare än den vi känner till.
Vi är nog överhuvud taget dåligt informerade om peppar, det finns många arter av den, och den framställs i en mängd olika former. Vi i Sverige känner väl mest till vit-, svart - och kryddpeppar. Den starka långpepparn var bland annat, utöver magen, bra mot feber, infektioner med mera.
Pepparkakan är bland de äldsta och mest kända bakverken som människan känner till. Den omtalas som pepparkaka på 1300-talet, men är betydligt äldre, enligt kinesisk och asiatisk forskning. På 1400-talet var pepparkakan populär i Vadstena kloster. Främst för sina läkande egenskaper, men efterhand givetvis som godis. Till vinet, kanske.
Så långt Nils Kling. Kan det vara så att kineserna för tusentals år sedan hade medicinska insikter om förebyggande och botande egenskaper hos peppar, en kunskap som vi har förlorat? I vilket fall som helst har vi nu fått en kultur- och medicinhistorisk förklaring till den envisa folktron på peppar som läkemedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om