Vrinnevisatsning och privat ortopedi i Motala
Den nya politiska majoriteten gav landstingsdirektör Åke Rosandher i uppdrag att utreda om förändringar i organisationen.Här är förslagen.
Vidare innebär förslagspaketet att Vrinnevisjukhuset förbereds för att ta emot så kallade stora traumafall inom östra länsdelen. Ett förslag är också att lasarettet i Motala bibehåller den ortopediska verksamheten med samma omfattning som idag.
- Det har också kommit fram förslag om verksamheter som var tänkta att ersätta ett eventuellt bortfall av ortopedi. Dessa kommer att tas upp i ett senare skede i den ordinarie processen mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och berörda enheter. Jag räknar också med en satsning på akutläkare, säger Åke Rosandher.
Lokalt och privat
Ortopedicentrum med ett länsövergripande ansvar föreslås bli kvar. Men med starka lokala kliniker. Den styrande majoriteten vill att det blir en privat driven ortopedisk verksamhet vid Lasarettet i Motala.
- Nu vill vi att det ska ske offentliga upphandlingar. Därför har vi lämnat uppdrag om att inleda den processen. Det kommer förstås att ta ett tag. Men tanken är att det är flera intressenter som ska driva verksamheten. Allt för att ha en så stabil grund att stå på som möjligt. Det gynnar självklart personalen, säger Marie Morell.
Universitetssjukhuset i Linköping föreslås få en starkare roll. Hur detta ska gå till har man inte riktigt bestämt.
- Det hänger intimt samman med bland annat ansvarskommitténs förslag och kommande diskussioner om regionindelningen, säger Åke Rosandher.
Kritiska klinikchefer
Den lokala samordningen på de tre sjukhusen var ett annat utredningsuppdrag. Ett tidigt förslag var inledningsvis att den lokala närsjukvårdsdirektören skulle få ett större ansvar.
- Detta förslag har ändrats lite grann efter bland annat kritiken från de sex klinikcheferna på Vrinnevisjukhuset. Huvudinriktningen är istället att utnyttja, men förbättra arbetssättet inom de befintliga chefsmötena vid sjukhusen, säger Åke Rosandher.
Kvinnokliniken i Östergötland har hittills varit länsövergripande och har haft en gemensam klinikledning. Nu vill man dela in verksamheten i tre lokala kliniker, en vid varje sjukhus.
- Det här vill vi göra för att få en starkare lokal ledningsstruktur, säger Åke Rosandher.
Den kirurgiska kliniken framtida organisation är inte klar. Där ska man fortsätta att utreda för att hitta bästa sätt att organisera. Det gäller både för länet och den lokala verksamheten.
- Det finns ingen exakt deadline, jobbet görs grundligt och sedan blir det beslut. Rimligen bör detta vara klart före sommaren, säger Åke Rosandher.
Beslut den 26 mars
Därutöver föreslås ett medicinskt specialistcentrum som samlar specialistkliniker som i dag finns i den centrala närsjukvården, tillsammans med vårdhygien, infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset, samt verksamheten i Smärt- och yrkesmedicinskt centrum. Den senare upphör också som eget centrum.
Vad gäller dagkirurgin i Finspång så kommer den att vara kvar i landstinget i den omfattning den har idag, däremot så ska dagkirurgi i annan regi kunna utnyttja det lediga lokal-utrymme som finns och på sikt kan det innebära upp till en fördubblad verksamhet i Finspång.
Beslut i ärendena tas i landstingsstyrelsen den 26 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!