På 60-talet stod Norrköpings stad utanför landstinget i Östergötland. Landstingspolitikerna ville gärna få med Norrköping och deras skatteintäkter i gemenskapen så de lockade med ett nytt sjukhus. Norrköpingsborna tackade inte nej och 1967 blev Norrköping en del av landstinget i Östergötland. De som jobbade på lasarettet i Norrköping skulle därmed vara beredda på att ta emot omkring 60 000 fler patienter från ett betydligt större geografiskt område än tidigare och frågan om nytt lasarett blev verkligt akut.
Några beslutsfattare ville att sjukhuset på Södra Promenaden skulle byggas ut. I så fall skulle man tvingas riva både Linghallen och brandstationen och det var knappast någon intresserad av. Den alternativa byggplatsen, några åkrar intill Vrinneviskogen, hade hittats ett par år tidigare. Läget var bra för det planerades en helt ny stadsdel, Vilbergen, alldeles intill.
För fem miljoner kronor var de 25 hektaren mark landstingets och planerna för ett sjukhus med 1 150 vårdplatser tog riktig fart. I mitten av 1960-talet var målet att det nya lasarettet skulle stå klart 1980 men det kom att dröja till 1988 innan Vrinnevisjukhuset var inflyttningsklart. Till slut blev det hälften så många vårdplatser som i de ursprungliga planerna, till en uppskattad kostnad av 1,4 miljarder kronor.
Då, i januari 1988, kallades det lite spefullt för "det lilla huset på prärien" av sjukvårdskollegorna vid regionsjukhuset i Linköping. Läkarna på Vrinnevisjukhuset kände sig redan från start hotade av att regionsjukhuset i Linköping. Läkarna oroade sig över att politikerna skulle flytta vårdplatser och andra resurser och skrev arga upprop i NT.
Känslan av att först regionsjukhuset och sedan Universitetsjukhuset i Linköping utvecklats på Vrinnevisjukhusets bekostnad har återkommit med jämna mellanrum under åren. På 1990-talet ledde det till att läkare, sjukgymnaster och sjuksköterskor grundade ett eget parti med ett enda syfte – att bevara sjukhuset intakt. Vrinnevilistan bidrog till att det blev maktskifte i landstinget, men efter ett par mandatperioder drog sig partiet tillbaka.
Nu, 30 år efter invigningen, byggs Vrinnevisjukhuset både om och till med bland annat en helt ny akutmottagning. Invigningen av Vrinnevisjukhuset hölls i början av april 1988 men det är under onsdagensjälva 30-årsfirandet hålls. I sjukhusfoajén bjuds det på tårta och ortopederna och hjärtläkarna liksom psykiatrin visar upp sin verksamhet.