Den nytillträdda ordföranden i regionstyrelsen Marie Morell har tagit del av de synpunkter och åsikter som Fredrik Schiöler, läkare och chef för den lokala sjukvårdsledningen på Vrinnevisjukhuset, för fram efter stabsläget förra lördagen. För lite personal gjorde att vårdplatserna inte räckte till.
Vad tänkte du när du läste om hans åsikter?
– Vi visste sedan tidigare att det är ett pressat läge. Det gäller inte bara på Vrinnevisjukhuset utan i övriga länet också, där vårdplatserna inte räcker till.
Men vad säger du om att Vrinnevisjukhuset en helt vanligt lördag i november tvingas gå upp i stabsläge på grund av personalbrist?
– Det låter nog mer dramatiskt än vad det är med ett stabsläge. Det är en funktion vi har för att hitta ett stöd i pressade situationer med ett ökat samarbete.
Fredrik Schiöler beskriver det som att det var "en vårdplatsmässig katastrof" och att "man såg inte lösningar två timmar framåt". Håller du med om den beskrivningen?
– Jag kan inte exakt säga hur det var, men bedömer de det så, så var det så.
Men ska stabsläge användas vid för få vårdplatser?
– Nej, det ska inte behövas. Vi måste ha en sådan bemanning så det inte blir så. Men nu är det tufft. Det har till och med vårdats vuxna på barnkliniken, för att det var där det fanns vårdplatser just då.
Det är bristen på sjuksköterskor som är den stora knuten? Hur ska ni lyckas rekrytera nya och få dem som jobbar att stanna kvar?
– Det finns ingen enkel lösning, men regionledningen har nu lagt fram ett förslag om att höja OB-tillägget för sjuksköterskorna med 75 procent. Det ska gälla från första mars. Det är en konkret lösning, här och nu. Sen måste vi jobba långsiktigt.
Hur?
– Till exempel att se över det administrativa och stötta cheferna i det. Vi måste titta på vad som är nödvändigt att utföra och vad som kan tas bort.
– Vi måste också fortsätta att jobba ihop med kommunerna, så att medicinskt färdigbehandlade patienter inte riskerar att åka fram och tillbaka till sjukhuset på grund av exempelvis personalbrist på ett boende.
Det finns en viss kritik mot att regionen anställer hyrsjuksköterskor med högre lön än de fast anställda. Vad säger du om det?
– Vi ligger ändå rätt lågt i den här regionen, men samtidigt har antalet ökat under senare år. Och det är ett vägskäl vi står vid, att ha tillräckligt med personal eller att ha för få som vårdar.
Fredrik Schiöler säger så här om hyrsjuksköterskor: "Hela systemet är undergrävt. Vi är långt ute på trampolinen." Håller du med?
– Det är som sagt en avvägning. Vi vill försöka minimera antalet, men det viktigaste är att kunna ge patienterna vård.
Ser du att det som hände i lördags kan inträffa igen?
– Det har jag svårt att tro, även om det är ett pressat läge. Jag tror att man gör allt man kan för att det inte ska behöva hända igen.
Men vad har ändrats sedan dess?
– Jag vet att man tittar på hur man kan stötta kommunerna så att de färdigbehandlade patienterna inte ska behöva åka fram och tillbaka till sjukhuset. Exakt hur långt man har kommit, känner jag inte till.
Skulle du säga att det ser hopplöst ut just nu?
– Nej, absolut inte. Men det är tufft och det vet jag att många som jobbar ute i vården tycker. Jag vill också säga att de som känner att de behöver söka vård ska göra det. För de som behöver vård har inget eget ansvar för att det ser ut så här.