Björn Persson, tillförordnad regional kommunikationschef hos Eon, berättar att städa-kampanjen som pågår för fullt den här veckan gör nytta för ett renare Norrköping. I år samverkar Norrköpings kommun, Städa Sverige, Pantamera Returpack, Eon och Hyresbostäder med det lokala föreningslivet.
– Vuxna har mycket att lära av barn och barnbarn när det gäller källsortering och förhållningssättet till natur, klimat, miljö och att hushålla med resurserna. Nästa generation får rätta till det vår och tidigare generationer har ställt till med.
Björn Persson förklarar att insamlingsmålet för Norrköping – två till tre ton papper och plast som inte kan återvinnas – istället blir till energi som räcker för att värma och hålla en normalstor villa med el under sex månader. I Eons kraftvärmeverk utanför Norrköping (Händelöverket) eldas årligen 350 000 ton avfall som kommer invånarna till nytta.
– Källsortering är jätteviktigt. Det som kan återanvändas är en resurs för att göra någonting nytt. Resten kan vi ofta elda upp och 90 procent av energin blir värme. Så lite som möjligt ska till deponin, det vill säga där material hamnar som varken går att sortera eller användas som bränsle.
Dolphins F05/06-lag var tidigt ute och städade i veckan. Lagledaren Maria Özer, kunde efter insatsen på Himmelstalund räkna in drygt 20 plastsäckar inklusive en cykelram, en slägga och en presenning. Ett 20-tal baskettjejer var med och städade.
– Vi samlade in totalt 40 kilo skräp. Alla förvånades över hur mycket fimpar, plast och snabbmatsförpackningar det ligger överallt. Samtidigt fick vi ihop mindre skräp i år jämfört med förra året då vi plockade skräp inne i Norrköping.
Kuddby scoutkår – tolv ungdomar samt ledare och föräldrar – såg till att det var rent och skräpfritt på valda delar av Butängen. Dit räknades spårområdet bort mot Fredriksdalsgatan, Vulkangatan, Butängsgatan, Fabriksgatan och Kronängsgatan. Skräpplockandet fortsatte vidare förbi järnvägsstationen till postterminalen längs Norra Promenaden.
– Vad jag gissar att vi hittar? Godispapper, burkar och plastpåsar! Vi har rejäla handskar och det är bra, säger Grynet Spångberg, 16 år, kisar mot septembersolen och sätter av mot en grönyta med kompisarna.
Städinsatsen gav ett 20-tal sopsäckar.
– Sorgligt! Det finns gott om papperskorgar, men de kunde användas bättre, säger Anna-Lena Östensson, kårordförande.