Handeln skriver ju numera X-trapris i stället för extrapris när de säljer ut sina varor till ett lägre pris.
Men X används mer som kryss. Tänk på alla formulär där vi kryssar i olika svarsalternativ. Men även spelandet har tagit X som sin symbol.
Förverkliga drömmar
På en stryktipsrad finns att välja mellan 1, X och 2. X betyder då oavgjort. Även lottoraden består av en mängd X och den som lyckas kryssa för sju nummer i sin rad kan i bästa fall förverkliga sina drömmar. Kanske göra sitt livs kryssning eller något annat trevligt.
Men tänk om vi i stället för de arabiska siffror vi använder i västvärlden hade anammat de romerska siffrorna? Där står X för tio. Då hade vi skrivit 2011 som MMXI. Vi hade kanske fått problem med andra typer av räkneexempel och hur skulle alla datorer fungerat med romerska siffror i stället för ettor och nollor. För att inte tala om alla räknedosor, alla mobila telefoner, kassaapparater med mera. Mitt eget mobila nummer är alldeles för långt. Det består av tio siffror och hur man skriver det med romerska siffror är för mig en gåta. Ja, det var nog tur att vi valde det arabiska eller arabisk-indiska-systemet för att vara mer exakt.
Utmärkta skatter
Men för att återgå till X så är det nog en bokstav eller en markering som för många barn är det första märke man kommer i kontakt med. Hur många av oss har inte letat efter skatter utmärkta på en skattkarta. Platsen där skatten ligger brukade, och det är nog så än i dag, markeras med ett X.
Även stopp kan markeras med X, många skyltar med X innebär ett förbud eller ett stopp och även jag sätter stopp och kryssar vidare nu och hoppas det skriva inte är allt för krysstat.