Doris och Cristian Troncoso Velasquez – eller Let's Feast som de kallar sig – har under de senaste åren blivit populära på Youtube. De hade i starten fokus på mat, men nu ser de sin kanal som underhållning i stort.
Allt började med ett test av surströmming och har nu lett fram till att de öppnat en egen restaurang som heter Feast Food. Men vi tar det från början.
Cristian jobbade på ett fryslager och Doris som undersköterska. Cristian har alltid varit intresserad av att filma och paret tittade ofta på Youtube-klipp. 2016 såg de flera som testade surströmming och funderade på om de skulle testa att smaka, filma och lägga upp det på en egen kanal.
– Hur äckligt kan det vara? Vi höll på att kräkas. Det var så äckligt som alla påstår. Efter det har det rullat på och i dag har vi 345 000 prenumeranter, berättar Cristian.
Efter några års arbete och ett antal filmer fick Christian ett sms.
"Tja, vill ni göra läsk?"
Cristian avfärdade meddelandet i tron om att det var ungar som försökt driva med honom. Men Doris tolkade sms:et annorlunda och ville boka ett möte.
– Det ena ledde till det andra och nu sitter vi här, säger Doris.
Två år har gått och under den tiden har de samarbetat med Norrköpingsföretaget Nordic Soda Company – som låg bakom sms:et – med att sälja och tillverka läsk till dagligvaruhandeln. Parets roll har till stor del varit marknadsföringen.
Nu har man även gått in i restaurangbranschen ihop. Företagen äger tillsammans Feast Food, men det finns även flera mindre delägare, då man har använt sig av crowdfunding (se faktaruta).
– Vi har alltid älskat mat och att testa nya saker. Åker vi utomlands äter vi inte på någon kedja utan vi vill testa den inhemska maten, berättar Cristian.
Innan de startade restaurangen åkte de på en inspirationsresa till Mexiko för att utforska smaker och koncept.
– Vi testade mycket gott, men också saker som var äckligt. Jag blev magsjuk i fyra veckor, säger Cristian och skrattar.
Du verkade inte ha blivit skrämd med tanke på valet av tex-mex?
– Vi kände att det fanns en brist på den typen av restaurang, men samtidigt väldigt många som äter det hemma, säger Cristian.
– Hamburgare, sushi och pizza finns ju överallt, men den här typen av mat finns det lite av, tycker delägaren Thomas Jensen från Nordic Soda Company.
Men öppningen för en månad sen blev inte riktigt som de tänkt på grund av pandemin. Istället för att öppna restaurangen, som ligger på S:t Persgatan, med sittplatser så valde man att bara fokusera på utkörning och take-away till att börja med. Inom kort kommer de även öppna filialer i Linköping, Växjö och Varberg.
Hur skulle ni beskriva er mat?
– Jag skulle säga Mexiko. Vi har ju en svensk variant också, men annars är det smakerna som vi upplevde när vi var på plats. Det som är annorlunda är att vi jobbar med en taco roll – liknande ett korvbröd, men inte så söt – istället för ett klassiskt tacobröd eller burrito, säger Cristian.
– Tänk dig Subway, men mexikanskt, tillägger Thomas.
Vad är det konstigaste man kan ha på en taco?
– Personligen gillar jag ju banan på, säger Cristian.
– Det tycker jag är konstigt, kontrar Doris och himlar med ögonen och skrattar.
– Jag har även tagit ketchup på när salsan var slut. Det är helt okej. Vi gillar svennetacos, även om vi föredrar den mexikanska. Det är ju två olika rätter, avslutar Cristian.