Besparingar drogs in – men kan föreslås igen

Förslaget om att bland annat stänga ett äldreboende skickades tillbaka till vård- och omsorgskontoret. Men direktören ser i nuläget inga andra lämpliga åtgärder.

Vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson ser de lagda förslagen som de enda nu genomförbara.

Vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson ser de lagda förslagen som de enda nu genomförbara.

Foto: Magnus Andersson

Norrköpings kommun2019-10-17 18:40

Att Norrköpings kommun lider av ekonomiska svårigheter och att det kommer besparingskrav står klart. När det gäller vård- och omsorg har ett förslag tagits fram om att stänga äldreboendet Timmermansgatan 62, sänka bemanningsnivån på demensboenden och stänga ett tillagningskök. 

– Så som jag ser det är det här de enda gångbara alternativen. Om det inte skulle dyka upp något oväntat är det också de förslagen vi kommer att lägga fram även till sammanträdet i december, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör.

I beslutet att stänga Timmermansgatan 62 flyttas 29 platser till ett annat äldreboende. Nio särskilda boendeplatser och 14 korttidsplatser avvecklas.

– Äldreboendet flyttar till mer ändamålsenliga lokaler. När det gäller korttidsplatser tror vi att vi har fler än vad vi behöver. Korttidsplatser används för bland annat personer som ska återvända hem och de kanske egentligen hade kunnat vårdats hemma tidigare. Vi har en högre andel korttidsplatser i Norrköping än i många andra kommuner, säger Magnus Johansson.

De exakta siffrorna på korttidsplatser i svenska kommuner är inget som Magnus Johansson har tillgång till för tillfället, men han berättar att källan är en några år gammal undersökning. Just nu genomförs en ny.

När det gäller nedskärningar i bemanning på demensboenden förklarar Magnus Johansson det så här:

– Beslutet att ha högre bemanning på demenssjuka togs när det var goda tider. Och där är vi inte. Linköping har en bemanning på 0,69 anställda, så om vi skulle minska från 0,94 anställda till 0,72 ligger vi ändå över det snittet.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Olle Vikmång (S), är besviken på att man under onsdagens sammanträde fick återremittera kontorets förslag.

– Kvartetten är visserligen inte i majoritet, men jag ser inte heller att oppositionen skulle kunna presentera något gemensamt alternativ. Nu är beslutet förhalat i tre månader och det kan göra det 15 miljoner dyrare, säger han.

Äldreboendet på Timmermansgatan stängdes 2013 på grund av besparingar men öppnades 2015 igen. Blir det inte väldigt svajigt i verksamheten att stänga boendet igen?

– Det är klart att det inte är det man önskar. Men 2015 såg förutsättningarna helt annorlunda ut. Vi kunde inte tillgodose behovet och hade en lång kö till platserna. Så är det inte i dag och vi har även ett tuffare läge ekonomiskt. 

Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, är besiken att beslutet inte kunde fattas under onsdagen.
Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, är besiken att beslutet inte kunde fattas under onsdagen.
Karta: Timmermansgatan 62
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!