Besparingar kan påverka butikspersonalen

Myrorna vill omorganisera. Det kan innebära att arbetstiden förändras för de anställda i bolagets butiker i länet.

Myrornas butik i Norrköping ligger på Gamla Rådstugugatan.

Myrornas butik i Norrköping ligger på Gamla Rådstugugatan.

Foto: NT

Östergötland2019-10-11 11:15

Second Hand-kedjan Myrorna har aviserat att man vill se över sin organisation. Enligt ett förslag som just nu förhandlas skulle det betyda besparingar som skulle få konsekvenser för personalen. Hur mycket och när är ännu inte klart. Centrala förhandlingar pågår. Kedjan har en butik i Norrköping och en i Linköping. Hur de kommer att påverkas är ännu inte klart. Men enligt tidningen Handelsnytt så är ett förslag att tillämpa så kallad hyvling. Det betyder i korthet att arbetsgivaren sänker arbetstiden för de anställda.

Lotta Kökeritz är varumärkes- och kommunikationschef hos bolaget. Hon vill och kan inte ge några besked om hur omorganisationen kommer att påverka butikerna i länet. Sammanlagt handlar det om tio personer som jobbar i butikerna. Men hon dementerar uppgifter som gör gällande att arbetstiden ska skäras ned för alla förutom för chefer.

– Det gäller inte alla och det kan även gälla chefer. Myrornas uppdrag är att generera ett stabilt överskott till Frälsningsarméns sociala verksamhet för människor som har det svårt. Vi ser löpande över hur vi kan effektivisera vår verksamhet och har under de senaste åren gjort en hel del strukturella förändringar för att säkerställa att vi fortsatt är lönsamma och kan möta den ökande konkurrensen.

Varför vill ni göra denna omorganisering?

– Vi behöver anpassa bemanningen utifrån verksamhetens behov.

Hur går det med förhandlingarna kring ändringen i organisationen?

– Den centrala förhandlingen är ajournerad. Datum för nya förhandlingar är inte satta.

Om ni får som ni vill – hur kan det påverka butikerna?

– Då har vi en bemanning i butikerna som är i enlighet med verksamheternas behov och ger oss möjlighet att arbeta för en ökad försäljning och därmed fortsätta att generera ett stabilt överskott till Frälsningsarméns sociala verksamhet.

Pia Elfving är ombudsman från Handels och är den som förhandlat lokalt om omorganisationen innan den blev central efter semestrarna. Hon har förstås träffat de anställda i Norrköping och informerat om förhandlingsläget.

– Det är klart att det finns en oro när det signaleras om omorganisationer. De säger medlemmarna till mig. Men hur det blir vet ingen nu och det är svårt att uttala sig om hur framtiden blir. Förhandlingarna är ajournerade och vi vet inte när de ska återupptas, säger hon.

Myrornas butik i Linköping ligger på Platensgatan.
Myrornas butik i Linköping ligger på Platensgatan.
Hyvling

Hyvling innebär att arbetsgivaren sänker arbetstiden för de anställda utan hänsyn till turordning (sist in först ut).

I kollektivavtalen för butiksanställda finns ett visst skydd vid hyvling. En anställd kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan. Man får en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt lagen om anställningsskydd (las).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!