I torsdagens tidning kunde vi under vinjetten fastighetsaffärer berätta att Norrköpings kommun nyligen har sålt inte mindre än 15 fastigheter till privatpersoner. Och medan andra villor i uppräkningen säljs för flera miljoner styck så ligger kommunens affärer på mellan 170 000 och dryga 500 000 kronor.

En del läsare har därför frågat sig varför till synes fina villor slumpas bort till struntsummor – och varför kommunen ens äger fastigheterna.

Förklaringen på detta kunde vi berätta redan när frågan dök upp sommaren 2016. Så här skrev vi då:

Har du också undrat kring de fastigheter som kommunen säljer varje månad – till ovanligt låga priser? Vi tog reda på hur det ligger till.

Det var en läsare som först hörde av sig med frågan: Varför säljer kommunen fastigheter till så låga priser? Hen hade läst i tidningen om hur kommunen står som säljare till fastigheter, med priser som verkade ligga långt under marknadsvärdet.

Marianne Cedervall är verksamhetschef på Mark och exploatering på Norrköpings kommun. Hon förklarar det till synes nedsatta priserna – det rör sig om så kallade friköp av tomträtter. Den som äger ett hus som står på mark som hyrts av kommunen kan få möjligheten att köpa loss tomten.

– Det är alltså inte ett hus som köps, utan man friköper en tomt som man redan hyr. Ofta rör det sig om småhus, säger Marianne Cedervall.

Priset blir ofta lite lägre än om tomten skulle säljas på öppna marknaden. Priset bestäms bland annat utifrån taxeringsvärdet.