Under besöket träffade han Städarnas vd och grundare Christoffer Sjögren, som håller med om att en höjd arbetsgivaravgift för unga skulle få konsekvenser för företaget, i det att de skulle tvingas anställa betydligt färre ungdomar.

– Jag väljer att anställa unga för att jag vill ge unga en chans. Om avgiften höjs blir det dyrare att anställa personer under 26 år, menar han.

Han bedömer att verksamheten i Norrköping skulle förlora ytterligare 600 000 kronor i skatter i fallet att arbetsgivarrabatten slopas. Det skulle enligt Jan Björklund innebära att 19 000 ungdomsjobb går förlorade i Sverige, varav runt 260 jobb i Norrköping - detta enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Det slår, menar han, extra hårt mot de ungdomar som inte gått klart sin utbildning eller tagit examen.

Artikelbild

| Kritisk. Jan Björklund ställer sig frågande till regeringens planer på att slopa arbetsgivarrabatten och menar att det slår mot de unga.

– Allt fler arbeten kräver examen. Om de arbeten som inte kräver det blir högre beskattade slår det mot dem utan utbildning.

Samtidigt har den sänkta avgiften dömts ut av många som ineffektiv. Satsningen har skapat jobb, men effekterna har varit långt ifrån så märkbara som man hoppades på från regeringshåll när det begav sig, enligt Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk värdering (IFAU). Björklund är medveten om att det råder delade meningar om avgiften, men tycker ändå att regeringen Löfven fattar ett felbeslut.

– Att de rödgröna höjer skatterna på just det här är oförståeligt, menar Björklund.