Varje tisdag under bisäsongen, maj till augusti, träffas Vikbolandets biodlarförening för en gammal hederlig fika. Bland äppelkaka, mandelkubb och kaffe finns det gott om plats att dela med sig av tips och erfarenheter biodlare emellan. Den här säsongen har varit speciell då värmen kom väldigt tidigt och höll i sig väldigt länge.

– Den extrema värmen påverkar bina på grund av att det inte finns tillräckligt med nektar eftersom växterna torkar och dör. Nektar är binas bränsle, utan den blir de trötta och kan inte producera honung, säger Lasse Arvidsson.

Lasse Arvidssons bin har klarat sig bra trots värmen, och honung har det inte varit någon brist på. Det beror på floran, rikligt med vatten och gott om bladlöss.

Artikelbild

| Vikbolandets biodlar förening firade 100 år i fjol. Här sitter biodlarna och fikar.

– För många biodlare har det inte gått något bra alls i år på grund av torkan, men vi på Vikbolandet är gynnade tack vare floran vi har omkring oss, säger Lasse Arvidsson och tillägger:

– Vi hade bladlössinvasion i år, värmen gynnar bladlössen och bladlössen gynnar bina. Då det inte funnits mycket nektar på grund av torkan har bina ätit bladlössens "avföring" vilket är en slags sockerlag som bina älskar.

Vid Björksätter i Kuddby där föreningen håller hus, har både nybörjare och rutinerade samlats. Runt fikabordet sitter en salig blandning bi-entusiaster, en bilmekaniker, en kyrkogårdschef och en skådespelare för att nämna några. Gemensamt delar de intresset för natur och miljö. Det är i första hand pollineringen man vill bidra till, honungen och de andra biprodukterna är en bonus.

– Jag ville ha pollinering till trädgården och så klart honung som en bonus. I framtiden skulle jag även vilja testa på att brygga honungsmjöd, säger Björn Strömberg Wisting, som till vardags är snickare och familjehem. Han är en av tre som går den pågående nybörjarkursen.

Artikelbild

| Pia Bork, är VVS-konsult, anslöt sig till föreningen för två år sedan. Weronica Roos-Heinefeldt, pensionär, är bi-odlare sedan ett år tillbaka.

– Vi skulle ha ganska torftiga frukostar utan binas pollinering, ingen frukt, inga grönsaker och ingen müsli, säger Weronica Roos-Heinefeldt, pensionär och bi-odlare sedan ett år tillbaka.

Åke Oscarsson som varit medlem i föreningen i 51 år, har sett hur biodlar-trenden gått i vågor under årens lopp.

Artikelbild

| Från vänster: Snickaren Björn Strömberg Wisting, skådespelaren Ludwig Bertling Wiik och bilmekanikern Mattias Olsson, går den pågågende nybörjarkursen.

– Man ser en trend idag, men det finns ändå inte tillräckligt med biodlare. Fler måste hjälpa naturen på traven, som biodlare gör man en insats för miljön, säger Åke Oscarsson.