Butikspersonal utsatt för misshandel

När personal på Systembolaget sprang efter en vodkatjuv blev det stökigt.

När personal vid Systembolaget jagade ifatt en vodkatjuv slutade det med misshandel.

När personal vid Systembolaget jagade ifatt en vodkatjuv slutade det med misshandel.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-16 20:00

En civil butikskontrollant på Systembolaget fattade misstanke när två killar kom in med en stor väska. Hen pratade ihop sig med en civil väktare och en butiksanställd. När de två killarna gick förbi kassan såg försäljaren att den ena mannen hade något under sin jacka.

Mannen med det misstänkta föremålet under jackan började springa, han fick snabbt sällskap av försäljaren och den civila väktaren. Jakten pågick i cirka 30 meter, tjuven tappade en vodkaflaska innan försäljaren kom ifatt. Tjuven vände sig om och slog den anställde två gånger med knuten näve under ögat.

– Det kändes inte roligt att få slagen i ansiktet. Det gjorde ont och jag blev kränkt, uppgav Systembolagets anställde vid förhör.

De tre anställda hjälptes åt med att lägga ner tjuven på marken och sätta handfängsel på honom. Det var rörigt vid platsen och mycket folk som stod runt omkring. Enligt försäljaren ville en kund hjälpa till vid ingripandet.

Vodkatjuven, en 21-årig man, har erkänt att han stal en flaska. Men han förnekar att han slagit den anställde.

– Jag var stressad och viftade med armarna, det skedde reflexmässigt. Det var inte meningen att slå. Jag blev rädd när väktaren skrek att jag skulle stanna, har mannen uppgett i förhandlingen.

Norrköpings tingsrätt dömer tjuven för misshandel och stöld, han frias för våldsamt motstånd. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter på totalt 2 000 kronor (40 om 50). 

Han ska även betala skadestånd till den butiksanställde på 5 600 kronor, samt 239 kronor till Systembolaget för vodkaflaskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!