Sedan 2010 har Club 33, som är en del av Peking Fans, gjort installationer i rondellen på Södra Promenaden inför IFK:s hemmamatcher. När laget tog emot Real Mallorca satt karaktärerna Berra och Robban från Sällskapsresan under ett parasoll och frågade sig "Var fan ligger Peppes Bodega?" När Örebro kom på besök låg Kronblom i en soffa och konstaterade att "Vissa är seriefigurer - andra är serieledare".

Inför söndagens premiärmatch i allsvenskan mot Gais var det dags igen. I rondellen stod två män utklädda till karaktärer ur filmen "Den sista färden" från 1972. I filmen ger sig huvudrollsinnehavarna ut på en paddlingstur i den amerikanska obygden och stöter på bybor som gör äventyrsresan till ett helvete. Den ena mannen blir brutalt våldtagen i skogen utav en man ur lokalbefolkningen som under övergreppet tvingar honom att skrika som en gris.

Ur högtalare i rondellen strömmade på söndagen filmmusiken ut i form av den banjoslinga som blivit synonym med filmen och på ett plakat stod det: "Den sista färden? Nej, den första matchen. Så skrik som en gris!"

Artikelbild

Är det inte konstigt att glorifiera en våldtäkt i den glädjeyra som en allsvensk premiär är?

- Vi har inte tänkt så. Det är väl det värsta som kan hända att någon blir våldtagen, säger Johan Hallgren, marknadsförare för Club 33.

Men ni har sett filmen?

- Ja, vi har sett den allihop och den är ju riktigt vidrig. Men det hade nog varit värre om det var en tjej som blev våldtagen i filmen, då hade vi inte gjort det.

Artikelbild

Så det är skillnad på övergrepp mot män och kvinnor?

- Nej, det är det inte.

Johan Hallgren säger att de haft våldtäktskopplingen uppe för diskussion och ringt runt till sina medlemmar för att fråga vad de tyckte. Enligt Hallgren var det ingen som reagerade mot installationen.

- Vi ville bara ha sagt att det här inte är sista färden för IFK och uppmana folk att skrika som grisar på läktarna. Vi skulle aldrig göra något grovt.

Just grovhet och grabbighet är något som Johan Hallgren själv tar upp. Han säger att vissa av de kvinnliga IFK-supportrarna som tidigare var medlemmar i Peking Dynamites nu har gått över till Club 33 och menar att det tyder på att det inte finns någon grabbig jargong i klubben.

Ett par dagar innan matchen skickade Club 33 ut ett mejl till media för att berätta om vad som var på gång. Mejlet avslutades med orden "Vissa kliver in på Parken, andra kliver ur garderoben", vilket syftar på fotbollsspelaren Anton Hysén, Glenn Hyséns son, som nyligen kom ut som den förste manlige homosexuella fotbollsspelaren. På frågan om hur Anton Hysén passar in i söndagens installation säger Johan Hallgren att de hade planerat ytterligare en installation där de skulle göra något positivt om att Hysén kommit ut, men att de drog tillbaka idén eftersom den kunde ha missuppfattats och fått motsatt effekt.

- Det är ju så grabbigt allting. Vi vill ju inte göra någon illa, säger Johan Hallgren.

Men installationen med citat från den kända våldtäktsscenen genomfördes som planerat

Vad säger ni till dem som kan ha uppfattat er installation som obehagligt eller kränkande?

-  Tolkningen är ju fri, men vi försöker bara göra så att folk blir glada. Det var inte meningen att det skulle handla om våldtäkt men samtidigt är det ju sådant som händer i samhället. Så det kanske kan bli en positiv diskussion om det.

Lite senare på måndagen ringer Mattias Råberg från Club 33 upp NT för att förtydliga att klubben är totalt emot våld och våldtäkt.

 

Det är inte första gången en Club 33-installation väcker uppseende. Inför en annan match placerades en parkbänk i rondellen och några av stadens missbrukare ombands slå sig ner och festa under skylten "I dag peppar vi A-laget".