När Sveriges fulaste stad utsågs i fjol tog boende i vinnarstaden Borlänge illa vid sig. Bakom stod Arkitekturupproret som nu vrider årets tävling i mer positiv riktning.

Nu pågår en omröstning på Facebookom vilken byggnad som är vackrast i olika städer.

I Norrköpings omröstning finns 22 byggnader hittills nominerade – bland annat Postettan, Nyborgska huset på Sandgatan och Gamla Tullhuset. Men i toppen ligger just nu Strykjärnet och Svea Saluhall. De tre vackraste husen i städerna går i höst vidare till en riksfinal där Sveriges vackraste hus kommer att utses.

Artikelbild

| Gamla Tullhuset.

Syftet med Arkitekturupprorets tävling är liksom tidigare att engagera människor mer i bebyggelse omkring dem och arkitekturens estetiska värden.

– Vi vill få folk att lyfta blicken och titta på vad man tycker är vackert. Vi vill skapa ett större intresse för arkitektur men också få en bild av vad gemene man tycker om, säger Henrik Algotsson från Arkitekturupproret.

Arkitekturupproret är en ideell förening ifrågasätter dagens dominans av nybyggnationer i nymodernistisk stil och säger sig kämpa "för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer".