Åtta dansare med olika bakgrund, ålder och stil. Det är Norrköping Slow Clap med Iki Gonzalez Magnusson från Stockholm som koreograf.

– Vi tog initiativet tillsammans med Dans i Öst att bjuda in till ett residens. Valet av Iki som koreograf var lätt. Vi vill tillföra något nytt i Norrköping tillsammans med publik, arrangör och dansare. Norrköpings kommun och Riksteaterns dansavdelning är också med och driver det hela, säger Adam Knapasjö som representerar Riksteatern Norrköping.

Ett så kallat residens ger danskonstnären fördjupat arbete på en plats som inte är på hemmaplan. Meningen är att det ska vara fokuserat, ge reflektion, och vara utvecklande.

Artikelbild

| Elin Hedin och Ellen Söderhult under repetitionerna med dansgruppen Norrköping Slow Clap.

Iki Gonzalez Magnusson vill skapa en grupp med olikheter och stå utanför de gängse normerna hur en dansgrupp "ska" se ut.

– Jag fick fria händer. När vi valde ut dansare gick vi inte efter utbildning eller erfarenhet, utan mer känslan personen har av att verkligen vilja dansa, säger hon.

Hon berättar att det de gör bygger på saker de har gjort tillsammans med olikheterna.

– Jag vill ha med allas bitar. Dansarna är som en godispåse, det är bäst när det är blandat. Annars blir det tråkigt

Artikelbild

| 24 april blir det föreställning. Här Ellen Söderhult och Fredrik Isaksson

Det var 24 personer som gick på auditionen och åtta valdes ut. Bland dem finns Margareta Brandin.

– Jag tycker det är otroligt roligt att dansa. Jag är med råge äldst i den här gruppen, det är en väldigt tillåtande attityd här och vi har på kort tid fått bra gruppkänsla. Vi känner oss trygga med varandra och då kan man göra något sådant här spännande med människor med så olika bakgrund. Jag känner att jag fyller min plats här.

Artikelbild

| "Jag tycker det är otroligt roligt att dansa", säger Margareta Brandin till höger. I mitten Elin Hedin, Erika Sandell till vänster.

Margareta säger att hon inte är någon dansare egentligen, mer än några danskurser för länge sedan i vals och foxtrot. Nu går hon även en kurs i medeltidsdans.

– Och så dansade man ju en massa disco på 80-talet så klart.

Artikelbild

| Josefina Söderholm, Ellen Söderhult, Nina Rivera och Fredrik Isaksson

Josef Salen dansar mycket i skolan, han pluggar musikal på gymnasiet i Lund.

– Jag har hållit på mycket som showartist också, berättar han.

Artikelbild

Även Josef trivs bra i gruppen och den gemenskap den ger, med så många olika människor, stilar och åldrar.

– Man känner stor glädje, det är helt fantastiskt att hålla på med det här.

Artikelbild

Poängen med ett residens är mycket att testa olika saker, experimentera och utforska. Det måste inte prompt leda fram till ett färdigt resultat. Men det har det gjort här. Föreställning blir det. 24 april klockan 19:30 är de mellanakt bland dansbattlare på Skandia, mitt under Dansens vecka. Musiken är specialskriven av Marlene och Ji Nilsson, och för kostym står Hanna Kischs.