Häktningsförhandlingen vid Norrköpings tingsrätt tog nästan två timmar. En i sammanhanget lång tid.

– Ja, det rör sig om oerhört komplicerad brottslighet som det inte finns någon praxis på. Domaren behövde helt enkelt extra tid på sig för att sätta sig in i alla detaljer och komma fram till ett beslut, förklarar kammaråklagare Annika Somp.

Det var i tisdags som polisen slog till mot ett stort piratnätverk med förgreningar över hela Sverige. Själva kärnan i nätverket finns, enligt åklagarmyndigheten, i Norrköping. I samband med tillslaget anhölls fyra personer misstänkta för brott mot avkodningslagen, så kallad "card sharing". Nätverket ska ha sålt en tjänst till en stor mängd privatpersoner, som då får olovlig tillgång till tv-kanaler.

Tre av de anhållna personerna släpptes på torsdagen, men är fortfarande misstänkta för brott.

LÄS MER:"Rör sig om tusentals kunder"

Är det den 50-årige mannen som är huvudmisstänkt eftersom du vill ha honom häktad?

– Det finns olika skäl till att häkta någon. I det här fallet finns det risk för att den misstänkte fortsätter sin brottsliga verksamhet.

I häktningsframställan står det också att det finns risk att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt kan försvåra utredningen. Åtal ska vara väckt senast 21 september.

– Det kommer vi inte att hinna med, säger Annika Somp.

Kommer du att vilja förlänga häktningen?

– Det beror på hur utredningen fortlöper. Nu är det ett intensivt utredningsarbete som tar vid av polisens nationella operativa avdelningen (NOA).