Klimatmarschen lockade omkring 150 deltagare, många av dem föräldrar och mor- och farföräldrar som höll barn i händerna och sköt barnvagnar framför sig.

– Vi är helt överväldigade av att uppslutningen blev så stor. Det känns hoppfullt, säger Johanna Wolter med dottern Iris, 8 månader i famnen.

– Man vill inte stå ensam med sin klimatångest. När man vill göra skillnad behöver man känna styrkan av att vara många och jobba tillsammans, fortsätter hon.

Artikelbild

| Lördagens klimatmarsch i Norrköping samlade omkring 150 deltagare, bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (Mp).

Tillsammans med sin man Jesper Wolter och paret Rebecca Jonsson och Kalle Jonsson startade hon gruppen Föräldrar för klimatet på Instagram för några veckor sedan.

– Det hela började med att vi diskuterade hur framtiden blir för våra barn. Jag har länge varit intresserad av miljöfrågor, men det har eskalerat sedan vi fick barn. Vi måste ta ansvar för miljön för våra barns skull. De är ju oskyldiga till de problem vi står inför, säger Rebecca Jonsson.

Klimatmarschen började i Vasaparken, löpte längs bland annat Sankt Olaigatan, och avslutades i Rådhuset. Ett syfte med den var att deltagarna skulle få möjlighet att träffas, bilda nätverk, ställa frågor till politiker och utbyta tips på hur man själv kan leva mer klimatsmart.

Marscher för klimatet hölls på många håll i världen just den 8 september, men även manifestationer, aktioner och upprop för en omställning till ett samhälle med enbart förnybar energi.

Artikelbild

| Johanna Wolter (med dottern Iris, 8 månader) och Rebecca Jonsson (med dottern Maj, 1,5) står bakom Föräldrar för klimatet.

– Det är en slump att marschen hamnade i slutspurten av valrörelsen, men det är nog bra, säger Jesper Wolter.

Flera politiska partier medverkade och bland deltagarna märktes kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som kom till Norrköping enbart för marschen.

Artikelbild

| Klimatmarschen drog igång i Vasaparken och samlade många föräldrar med barnvagnar, men också ungdomar och mor- och farföräldrar.

– Det är ett fantastiskt initiativ som nu sker i stora delar av världen. Det visar att klimatförändringar och frågor om hur vi tar hand om vår planet engagerar många människor. För mig var det en självklarhet att vara här. Jag hade gått i en marsch även om det inte var valrörelse, säger hon.

I tåget gick också biologen Rebecka Le Moine från Linköping som tillsammans med Malena Ernman blev utsedd till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden.

Artikelbild

| Norrköpingstjejerna Maja Swartz och Linna Fogelberg passade på att prata om klimatfrågor med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Jag är här för att ingen marsch hålls i Linköping. Det är så otroligt viktigt att folk visar att det här är en viktig fråga för väljarna. Men det är också ett sätt att visa att privatpersoner kan göra skillnad, säger hon.