Totalt ansökte i år 45 föreningar och organisationer i länet till Östgötapriset.

– Varje år får vi helt nya sökanden. Det är otroligt vad många bra initiativ som finns i länet, säger Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta.

Det är nu klart vilka som har nominerats till priset. Bland de tio som är nominerade finns till exempel Byrån mot diskriminering i Östergötland, föreningen Guldkant i Söderköping som arbetar för att höja äldres livskvalitet och Tjejjouren Norrköping. De har alla chans att ta del av prissumman på 175 000 kronor.

– Det känns superkul att vi är nominerade. Nu hoppas vi på vinst också! säger Evelina Mühling i Tjejjouren.

Tjejjouren driver en bred verksamhet som stöttar och hjälper utsatta kvinnor, bland annat genom jourtelefon och stödchatt. Arbetet kan innebära stöttning vid psykisk ohälsa eller att hjälpa till med en polisanmälan efter våldtäkt. Men jouren arbetar också med en rad nya projekt.

– Det är klart att prispengar skulle betyda mycket för oss. Vi har det kämpigt med ekonomin, men vi gör ett väldigt bra jobb om man får säga det själv. Vi har dragit igång några projekt som vi gärna vill utveckla ännu mera. Det är "Tjejer till tjejer" som arbetar mot hedersrelaterat våld och "Girls room" med tjejgrupper som jobbar med integration, säger Eva Mühling, verksamhetsledare i Tjejjouren.

– Vi har fått ett ökat tryck till vår stödtelefon och chatt under senaste året så vi fyller en viktig funktion för stödsökande tjejer, fortsätter hon.

Östgötapriset stöttar initiativ som "skapar sociala, miljömässiga eller ekonomiska värden" genom att till exempel möjliggöra att flera inkluderas utifrån sina förutsättningar eller bidra till ett mera jämlikt eller jämställt samhälle. Vinnaren offentliggörs i september och prissumman kan delas mellan flera pristagare. Bakom priset står Länsförsäkringar Östgöta.