– Det handlade inte om standarden men om boendeformen, säger han.

Det var på torsdagen som tre busslaster med asylsökande kom till Logigruppens nya boende på Kristinagatan/Nygatan där de först vägrade flytta in.

– Det här är helt nyrenoverat och de som kom igår är de första som kommer hit till vårt nya boende, säger Peder Ring som även driver asylboenden på Turistgården och Getå Turisthotell.

Artikelbild

| Tak över huvudet. Peder Ring visar hur ett rum ser ut på ett ABT-boende utan självhushåll.

Han förklarar att de asylsökande inte är nyanlända utan kommit med bussar från tidigare boende i västra Sverige. Lite förenklat så kan tillfälliga boenden för asylsökande delas in i två olika nivåer: 1) Rum att sova i där lagade mål mat ingår, 2) Självhushåll, där personerna har högre daglig ersättning och eget kök.

Besvikelsen stor

– Tre familjer gjorde genast gällande att de inte accepterade den boendeform som vi har här eftersom de hade trott att de nu skulle få självhushåll, säger Peder Ring.

Om det var för att de fått det nya boendet presenterat för sig som lägenheter med eget kök eller om de bara hade trott att det skulle bli så kan inte Peder Ring svara på.

Artikelbild

| Reception. I entréplanet finns en reception där de asylsökande kan hämta ut barnmat, blöjor och annat som ingår i Logigruppens avtal med Migrationsverket, berättar Peder Ring.

– De asylsökande försöker reda ut det med Migrationsverket idag, säger han.

– Jag har naturligtvis full förståelse för om familjer som tycker att de bott bättre än det de kommer till blir besvikna.

Artikelbild

| Stark wi-fi. Logigruppen har märkt att bra uppkoppling till internet behövs då alla flyktingar vill ha kontakt med sin omvärld och höra av sig hem.

Men han tillägger att det i så fall har blivit ett missförstånd någonstans i processen eftersom det som erbjuds enligt Logigruppens avtal med Migrationsverket är: sovrum med mat som serveras på restaurant Tjocka Kocken, i Oxelbergen, dit familjerna alltså får gå för frukost, lunch och middag.

Det verkar långt att gå?

Artikelbild

| Husrum. Ett bord med tre stolar, fyra våningsängar och fem garderober. Det är utrustningen i ett rum för fem personer.

– Jo, men det uppfyller Migrationsverkets krav på avstånd och är bättre än färdigförpackade matlådor. Där har vi egen kock som även ser till att våra andra boenden i Norrköping får bra mat.

Polisultimatum

Artikelbild

| – Det här rummet är godkänt för fem personer men vissa familjer vill kunna sova tillsammans i alla fall och då finns det utrymme för fler att sova, förklarar Peder Ring.

– Jag upplevde att det var en person och hans son som blev drivande i den här besvikelsen och fick de andra att hänga på. Det var ju barn med här som kanske inte hade behövt det tumultet.

När familjerna vägrade flytta in i rummen uppstod en låsning mellan de asylsökande och personalen i receptionen hos Logigruppen.

Artikelbild

| 5 kvadratmeter per person var den förra gränsen. Under nuvarande flyktingkris är det 3 kvadratmeter som gäller. Två familjerum delar på en toalett samt badrum med tvättmaskin och tumlare.

– Migrationsverket kallade till sist på polis som ställde ultimatum; antingen accepterar ni det här boendet och går till Migrationsverket och pratar om det imorgon eller så har ni inte tak över huvudet i natt.

Mannen och hans tonårsson fick senare följa med till polisen för samtal. De återkom senare till boendet och alla familjerna som kommit med bussarna flyttade till sist in och sov sin första natt i Norrköping hos Logigruppen.

Artikelbild

– Jag tror nog att de vaknade i morse och förstod att de hamnat väldigt centralt i Norrköping, säger Peder Ring och pekar ut över Spiralenparkeringen.

– Här har de ju nära till SFI-undervisning när det blir dags för det och till Vasaparken här bakom. Det är faktiskt ett mycket bättre läge än många gamla ombyggda herrgårdar och gårdar runt om i Sverige och andra ställen där de har svårt att ta sig in till stan.

Artikelbild

| Centralt. En fördel med ett så centralt beläget asylboende är närheten till fritid och SFI-undervisning.

En gemensam lägenhet med tv samt kök finns att tillgå för den som vill värma något eller göra en kopp te. Men inga kylar, mikrovågsugnar eller vattenkokare finns i de asylsökandes egna rum.

Hur länge kan de få bo så här?

Artikelbild

| Reception. I entréplanet finns en reception där de asylsökande kan hämta ut barnmat, blöjor och annat som ingår i Logigruppens avtal med Migrationsverket, berättar Peder Ring.

– Det är ju sagt att de här boendena ska vara tillfälliga men det är klart att verkligheten inte riktigt kan se ut så. Jag läste i er tidning att asylprocessen tar ett och ett halvt år i genomsnitt och jag kan säga att på vissa av våra ABT-boenden (tillfälliga) har vi dem som fått asyl som bor kvar eftersom bostadsbristen är så stor, säger Peder Ring.