I början på veckan beräknas de 75 färdigbyggda hotellrummen från Estland komma med båt till hamnen. Varje modul består av två färdigmålade rum inklusive badrum med kakel och utrustning.

– Toalettborsten och hårtorken är redan på plats. I stort sett saknas bara säng och skrivbord. Det var onödigt att frakta härifrån till Estland för att plocka in i modulerna. Vi ska bara fixa skarvar och hänga på dörrar, säger Kenneth Wåhlberg, på Renströmmen Förvaltning.

Under måndagen skulle lasten ha lossats och transporterats med lastbil från hamnen till bygget för montering. På måndagen fick vi dock information om att arbetet i hamnen drog ut på tiden och att de ansvariga räknade med att kunna transportera in modulerna på tisdag morgon. På tre dagar ska modulerna sättas ihop till fem kompletta våningar.

Artikelbild

| Så här ska Scandic Norrköping Citys nya huskropp se ut. Det blir ett jättehotell med sju våningar som i nästa vecka ska byggas upp i rasande fart av färdiga rumsmoduler.

– Det blir speciellt. Norrköpingsborna kommer att kunna se hur bygget växer fram framför sina ögon, säger Kenneth Wåhlberg.

Hotellet ska byggas på en innergård vid Hemgården, mitt emot gamla Postettan. Ett av flera skäl till att man väljer färdiga moduler och bygger i trä är att man inte vill störa verksamheten i näraliggande hus.

– Det här går snabbt och stör mindre. Nu kommer vi att langa in två rum inklusive badrum och mellanliggande korridor i en enda modul. Ett bygge i betong ska pålas, gjutas och väsnas under lång tid, säger Kenneth Wåhlberg.

Men man ser också miljövinster med förnyelsebara material som trä. Dessutom blir vikten lägre med trä och frakten billigare.

Artikelbild

| Här är byggplatsen, på nuvarande Scandic hotells innergård, som under vecka 41 ska gå från två till sju våningar på bara tre dagar.

Finns inte en risk att något går fel?

– Nej, inte med dagens logistik, avancerade mätmetoder och cad-ritningar (termen är en förkortning av computer-aided design, som betyder digitalt skapade tekniska ritningar, reds anm).

Artikelbild

| Med de nya rummen kommer Scandic Norrköping City att bli Norrköpings största hotell.

– Det här företaget har rutin och har redan byggt 7000 lägenheter, mest i Norge, berättar Kenneth Wåhlberg.

Scandic Norrköping Citys nya del blir totalt sju våningar högt. I botten ligger garage och entré som redan är färdigbyggt i betong på plats. Hotellet ska kunna ta emot de första gästerna i maj 2019. I samma veva öppnar den nya restaurangen med plats för 300 gäster.

På nt.se kommer du genom vår livesändning att kunna följa bygget från början till slut. Sändningen drar igång tisdag morgon.